Naslovnica Ostalo Zašto jake žene privlače pogrešne muškarce

Zašto jake žene privlače pogrešne muškarce

Sa kojim izazovima se u potrazi za emotivnom srodnom dušom susreće savremena, samostalna, liberalna i finansijski nezavisna žena…

Savremene, slobodoumne, samostalne, samouverene i uspešne žene predstavljaju uzor mnogim drugim ženama, koje se osećaju slabe, podređene muškarcima, ekonomski i psihološki zavisne, nesposobne da izađu iz tradicionalne ženske uloge. Tim ženama zarobljenim u svojoj patrijarhalnoj ulozi, koje se osećaju bespomoćne i nesrećne, ove retke jake i samopouzdane žene izgledaju poput boginja. Njima se dive i zavide im.

Ali da li su savremene, uspešne poslovne žene zaista tako srećne i zadovoljne kao što to drugima izgleda? Nažalost, one to vrlo često nisu!

One su kao eksperti uspešne, njihovi poslovi donose im ugled, status u društvu i novac. Ali vrlo često, kao po pravilu, kao da su uklete, one nisu zadovoljne na onom važnom intimnom, ljubavnom planu. Njihove ljubavne veze obično traju suviše kratko, prekidaju se svađama, uvredama i ostavljaju predugo gorak ukus poraza i razočaranja.

Ko su ove samostalne, nezavisne žene? Zašto je njihova sudbina na intimnom planu često tako nesrećna?

# Samostalna, jaka žena i njeni ljubavni problemi
Savremena poslovna, samostalna žena je ona koja je finansijski nezavisna, koja može dobro da živi od svojih prihoda, koja ima liberalna uverenja, visoko obrazovanje i kulturu. Ona je energična, emancipovana, samosvesna i snažna ličnost, koja zna šta hoće i kako to da postigne. Naravno, to ne znači da je ona neka zadrta feministkinja, uštogljena, sparušena, rigidna, stroga, koja ne voli se*s i mrzi muškarce jer su „oni svi isti“. Naprotiv, samosvesna žena voli muškarce, voli njihovo telo i voli uzbudljiv, maštovit i zdrav se*sualni život.

O ovoj savremenoj „jakoj ženi“ i njenim problemima, pronicljivo i s razumevanjem piše Maja Štorh, jungovski orijentisana analitičarka, u svojoj provokativnoj hit knjizi Čežnja jake žene za jakim muškarcem. Jaka žena je ambivalentna prema muškarcu jer ima potrebu za autonomijom, s jedne strane, ali i potrebu za vezanošću, za sigurnošću i toplinom, s druge.

Maja Štorh smatra da se jaka žena nalazi u dilemi da li hoće muškarca koji će joj biti odan kao sluga ili muškarčinu, gospodara, zato što još duboko u svom nesvesnom prihvata tradicionalno shvatanje muško-ženskih odnosa.

Problem jake žene je u tome što je privlači muškarac lutalica, što se strasno zaljubljuje u neuhvatljivog, neukrotivog muškarca, u „usamljenog vuka“. To je tip muškarca koji pušta žene da ih čekaju, da izlude od čežnje, i koji otvoreno pokazuju svoju ljubav prema slobodnom životu i averziju prema bilo kojoj vrsti vezivanja, a posebno bračnog.

Kada naiđe na takvog, žena se svim sredstvima trudi da ga „pripitomi“, da ga veže za sebe, a kada on, najzad, posle dugog vremena osvajanja odustane od lutanja i skrasi se u kući, tada joj on postaje nezanimljiv i dosadan.

Izvor: kronervijesti