Naslovnica Psihologija Ovako se odgajaju sretna djeca

Ovako se odgajaju sretna djeca

Sreća djeteta je na vrhu liste prioriteta svakog roditelja. Evo kako da kod klinaca razvijete i njegujete pozitivan pogled na svijet. Neka dijete “vodi”. Svakoga dana provedite neko vrijeme tako da je dijete “centar svijeta”, savjetuje Joyce Nolan Harrison, psihijatar specijaliziran za rad s djecom i adolescentima…

Neka to vrijeme bude samo za vas, bez ometanja, odložite smartfon, ne odgovarajte na mailove, i budite “licem u lice” s djetetom. Poklonite mu punu pažnju, neka dijete izabere što želi da radi, igrajte se onako kako ono želi, ne onako kako vi mislite da treba. Ovo nije ništa novo, ali u današnje vrijeme mnogim roditeljima je ovaj koncept stran. Neka to bude makar pet minuta tijekom dana, ali vaših zajedničkih pet minuta, kada nećete razmišljati ni o čemu drugom. A poslije nekog vremena, vidjet ćete da ni vama zapravo nikad nije dosta takve igre. Ako imate više djece, posvetite pažnju svakom od njih odvojeno. Kombinirajte vrijeme za igru samo ako oni izraze želju za tim.

Ovome morate naučiti djecu:

Naučite ih da je i neuspjeh dio života. Ovo je vjerojatno jedan od najtežih zadataka za roditelje. Ali, morate pustiti dijete da greši, i da iz tih grešaka uči. To je jedini način da ih život ne uhvati nespremne. Recimo, ako vaše dijete stalno zaboravlja opremu za tjelesni ili likovni, nemojte trčati u školu kao bez duše da mu ih donesete. Ako se ne slaže s nekim od drugova iz razreda, pustite ga da samo to riješi. Trik je u tome da budete dovoljno “daleko”, tako da se dijete nauči boriti za sebe u ovom svijetu, ali dovoljno “blizu” da mu pružite ruku onda kad je to neophodno.

Hvalite djecu, ali na pravi način. Ako dijete dobije peticu iz matematike, važno je da mu kažete da ste ponosni, ali je još važnije da istaknete da ste ponosni zbog truda koje je uložilo, a ne zbog same ocjene. Hvalite dijete zbog uloženog napora, a ne zbog rezultata. U suprotnom se može dogoditi da dijete postane nesigurno jer će imati utisak da vas je razočaralo ako se ponekad dobije lošiju ocjenu.

Nemojte uspoređivati dijete s drugom djecom. Ako se dijete ponaša ružno, nema nikakvog smisla da mu govorite “vidi kako je … dobar”. Umjesto toga, objasnite mu, na način prilagođen njegovom uzrastu, zašto je takvo ponašanje neprihvatljivo, bez uvlačenja “trećih lica” u to.

Naučite dijete zahvalnosti. Ali, ne samo zbog materijalnih stvari. Neka postane praksa da prije spavanja porazgovarate o nečemu što mu je uljepšalo taj dan, tako da dijete nabroji recimo dvije ili tri stvari zbog kojih se tijekom tog dana radovalo.

Nemojte se truditi da sakrijete negativne stvari od djeteta. Iako svaki roditelj želi da zaštiti djecu, morate ih pripremiti na to da će se u životu susretati i s neugodnostima. Pozitivne priče su dobre, ali neki negativni primjeri mogu biti i korisniji, jer dijete uče tome da se teškoće prevazilaze.

Izvor: alternativainformacije