Naslovnica Ostalo “Vrijeme za sebe” ne znači da ste sebične

“Vrijeme za sebe” ne znači da ste sebične

Pritisak da morate biti najbolja majka, kći, prijateljica, partnerica ili zaposlenica, često s vašeg popisa može izgurati jednu najvažniju stvar – vas. Vrijeme je za dozu sebičnosti.

Bez obzira koliko volite svoju obitelj i prijatelje, ako se prvo ne brinete za sebe, nećete imati snage niti volje brinuti se za druge. Morate si osigurati resurse kako bi se uspješno nosile sa životnim zadaćama.

Riječ „sebična“ pretvorite u nešto pozitivno. Na nju treba gledati kao na altruistički čin, jer ispunjavanjem prvo svojih potreba, imate više vremena bezuvjetno se posvetiti drugima.

Uživajte u trenutku 

Sada, kada SMS-ovi i e-mailovi popunjavaju sve one prazne minute koje smo imali dok smo putovali, čekali u redovima ili kod doktora, nikad nije bilo važnije zastati i upijati posebne trenutkekoji nam mogu promaknuti neprimjećeni.

Ako svaki sretan trenutak promatramo kroz kameru ili dok nam je telefon priljepljen na uho, onda se gubi smisao svega toga. Što ste više potpuno prisutni, živite u sadašnjosti i zahvalni za ono što u tom trenutku imate, to ćete sve više otkrivati da se vrijeme produljuje u vašu korist.

Svi volimo svoje iPadove i pametne telefone, ali zar nije uzbudljivo ponekad biti nedostupna? Želite li 30 minuta samo za sebe, isključite svoje elektronske sprave. To će vam odmah omogućiti da se fokusirate sa ovdje i sada.

Manje se trudite, više živite

Možda i imate 101 stvar za napraviti, ali hoće li propasti svijet ako niste stavili kvačicu na svaku stavku s liste?

Dobro upravljanje vremenom se više ne svodi na to da morate sve napraviti, nego kako napraviti manje i biti sretan s tim.

Bez obzira trudite li se otići tri puta tjedno u teretanu ili na tečaj plesanja, vrijeme je da prestanete gledati na količinu zadataka koje ste si zadali, a pažnju usmjerite na njihovu kvalitetu.

Napravite listu svega što radite u svakom aspektu vašeg života i onda identificirajte koje od tih stvari imaju pozitivan učinak. Nad onim što je ostalo na listi, zapitajte se: moram li baš ići i u teretanu i na plivanje? Biti selektivna kad su u pitanju obveze znači da svaki aspekt vašeg života može biti ispunjen, a da pri tome ne budete preumorne da u njemu uživate.

Rješite se osoba koje vam crpe energiju

Svi imamo bar jednu takvu prijateljicu, onu koja svaki sastanak iskoristi kako bi se jadala, kukala, kritizirala kao da je kod psihijatra. A to zna biti iscrpljujuće i deprimirajuće. Kad je novac u pitanju, znamo biti vrlo pažljivi, a puno manje kada trebamo trošiti sate i sate svog života. Prestanite se razbacivati vemenom.

Ključ je u rezovima. Proučite sve što činite. Upitajte se je li to dobro za vas i želite li to i dalje činiti? Ako je odgovor „ne“, napravite rez i recite dosta.

Presjecite obveze koje vam crpe energiju i to tako da jednostavno kažete da više ne možete – iznenadit će vas kako vas lako ljudi mogu razumijeti.

Ista stvar vrijedi i za naporne prijateljice. Ne trebate stvarati dramu ili stresne situacije, jednostavno se „iskradite“. Sve što trebate učiniti je početi mijenjati dogovore jer su iskrsnule neke druge obaveze.

Planirajte opuštanje

Bilo da je riječ o sat vremena jutarnjeg pilatesa ili gledanjem omiljene serije navečer, sve su to stvari koje nas održavaju sretnima, zdravima i normalnima. No u sklopu stalno pretrpanog rasporeda, ova mala zadovoljstva često ne dođu na red.

Ako se to često događa, dohvatite rokovnik i upišite vrijeme za sebe. Ako stanete i razmislite kako želite provesti dan, tako ustvari same oblikujete svoju realnost. U rokovniku označite vremena kroz tjedan ili mjesec kada se želite posvetiti svojim interesima. Istaknite ih kao da je riječ o važnim sastancima i obećajte si da ćete ih se strogo pridržavati.

Isključite se na svoj način

Odredile ste si vrijeme za opuštanje, ali vam to nikako ne uspijeva. Većini nas je vrlo teško se isključiti.

Pokušajze se „izgubiti“ u nekoj aktivnosti u kojoj uživate, a to će zaustaviti pokušaje vašeg mozga da se stalno fokusira na napore i stres koje dan nosi. A ovakva aktivnost će vam ponovo napuniti rezerve energije i bit ćete spremne suočiti se s novim zadacima.

Pronađite neku aktivnost koja vas doista zaokuplja, bilo da je riječ o 10 minuta ili sat vremena. Možda je to napeti roman, neka slagalica ili igra, ili čak nešto fizičko poput kratke yoga vježbe.

Naučite diplomatski reći „ne“

Ako je „da“ vaš uobičajeni odgovor na sve, nije ni čudno da vrijeme više nije pod vašom kontrolom. Umjesto klimavih izgovora, naučite diplomatski reći „ne“.
Izravno „ne“ može zvučati neljubazno i grubo. Trik je u tome da svoje „ne“ jako ublažite. Na primjer, prijateljice su vas pozvale na wellness vikend, vama se ostaje kod kuće. Probajte s odgovorom: Ovo je odlična ideja za neku drugu priliku.

Izvor: zdravaisretna