Naslovnica Ostalo Sačuvajte ovaj tekst i pročitajte ga kad se umorite od poruka da...

Sačuvajte ovaj tekst i pročitajte ga kad se umorite od poruka da morate biti “ljepše”

Lagali su nam. U knjigama, u filmovima, na televiziji, u modnim časopisima. Lagali su nam, a mi smo povjerovali, jer je svugdje oko nas.

Gdje god se okrenete, svi nam poručuju da možemo biti ljepše, da možemo izgledati bolje ako se više potrudimo, ako nosimo ispravnu odjeću, dobru šminku, više se smijemo…

Možemo biti ljepše ako se promijenimo mrvicu ovdje, mrvicu tamo, samo da dostignemo ono što je prihvaćen standard ljepote, taman toliko da više ne budemo svoje, da ne budemo ono što jesmo.

Ma znate što, zaboravite. Nemojte biti lijepe. Što god netko govori o našem izgledu, ne moramo se mijenjati da bi bile lijepe na bilo koji način.

Jer što je to ljepota, nego samo skup slova složenih u neku riječ. Toj riječi mi dajemo snagu, jer to želimo. Budimo iskreni – postoje stotine drugih stvari koje možemo postići, koje želimo, a nemaju veze s ljepotom.

Budite divlje. Budite osoba toliko slobodnog duha, kojoj ni cijela vojska ne može ukrotiti dušu. Riskirajte, otputujte na kraj svijeta ako je to ono što vam treba, samo radije budite divlje nego lijepe.

Budite inteligentne. Pročitajte sve knjige koje možete, uključite se u sve znanstvene rasprave, budite književnica, napišite znanstveni rad, budite znatiželjni kako sve funkcionira, propitujte sva otkrića. Pitajte sve što ne razumijete, ne odustajte dok ne dobijete odgovore.

Budite borac. Borite se za one ljude koji nemaju glas, za one koje se ne može čuti. Zauzmite se snažno za ono u što čvrsto vjerujete. Prosvjedujte zbog nepravde, zauzmite stav.

Budite ljubazne. Dobrota je kvaliteta koja se u današnjem svijetu sporo ali sigurno raspada. Jednog će dana dobrotu i ljubaznost biti teže pronađi nego iglu u sijenu. Ako ste blagoslovljeni dobrim srcem, onda pokažite dobrotu prema onima kojima je potrebna.

Budite iskrene. Kao i ljubaznost, iskrenost izumire. Ako nosite istinu u sebi, i pustite da vam se iskrenost odražava u očima dok govorite, kada ste usamljeni glas u gomili lažljivaca i prevaranata, onda ste već dio onog najboljeg što čovječanstvo može ponuditi.

Budite snažne, budite zabavne, budite duhovite, odane, pomalo lude, budite spontane, budite kreativne, budite vrijedne, budite nepredvidive, talentirane, ma, budite sve što ste od uvijek željele biti; Ali nikada, NIKADA ne dozvolite da se sputavate i mijenjate  sve one vaše izuzetne kvalitete koje vas čine jedinstvenima i drugačijima, samo da bi se uklopile u standard onoga što je “lijepo”.

Idite i mijenjajte svijet.  Vjerujte, vi ne trebate svoj izgled da bi izliječile bolest, da se borite za pravdu, idite i činite nevjerojatne stvari pomoću svih talenata koje posjedujete. Pogledajte se opet u ogledalu, ali ne gledajte lice niti tijelo.

Umjesto toga pogledajte u svoje oči, pogledajte se u dušu. Vi ste nešto puno čarolije i ne trebate riječ od šest slova koja vas želi definirati kao osobu. Budite svoja najbolja definicija, okrenite svijet naopačke sa svojim jedinstvenim i prekrasnim darovima koje možete ostavljati na svakom koraku.

Izvor: zdravaisretna