Naslovnica Zdravlje Koliko možete popiti mineralne vode, a da vam ne naškodi?

Koliko možete popiti mineralne vode, a da vam ne naškodi?

Mineralna (gazirana) voda je dobar izbor za hidrataciju uz običnu, koja je i najbolja za konzumaciju, ali istraživanja ukazuju na neke potencijalne probleme koje može izazvati u određenim situacijama.

Međutim, stručnjaci su jednoglasni u jednom: važno je unositi tekućinu, prvenstveno vodu, koja ovisi o afinitetu, ukusu, ali i drugim okolnostima.

Mineralna voda: najvažnije prednosti i mane u odnosu na običnu, negaziranu vodu

Nutricionisti se slažu da gazirana voda ima slične hidratantne sposobnosti kao i obična, negazirana.

Ipak, napominju da obična voda ima jednu veliku prednost: sadrži supstancu zvanu fluorid. Fluorid prije svega ima važnu ulogu u prevenciji oštećenja zuba i zubne cakline. Obična voda ima niži postotak kiselosti od gazirane.

Također, mineralna voda sadrži ugljikov dioksid, koji se u dodiru s pljuvačkom pretvara u ugljičnu kiselinu. Taj proces snižava pH vrijednost u našim ustima. Ako unosimo tekućine, odnosno napitke koji imaju nisku pH vrijednost, veći je i rizik za pojavu karijesa.

U tom smislu, mineralna voda je neusporedivo bolji izvor od obične vode i industrijskih sokova, posebno gaziranih, tvrde stručnjaci Američkog udruženja za stomatologiju.

Koje korisne sastojke sadrži mineralna voda

Posebno tijekom vrućina, popiti mineralnu vodu će nas osvježiti, ali ćemo uz to unijeti i dovoljno magnezija, cinka i kalija. Sva ova jedinjenja pomažu povećanju koncentracije i smanjenju umora. Mineralna voda ne sadrži šećere, pa puno bolje hidrira tijelo u odnosu na slatke sokove. Kada naši bubrezi dobro rade, eliminirat će višak ugljičnog dioksida iz tijela, pa smo s te strane sigurni i iz mineralne vode ćemo imati samo zdravstvene koristi.

Kako naše tijelo reagira kad pijemo mineralnu vodu i u kojim situacijama pomaže

Zanimljivo je da je kisela voda odličan izbor za one koji ne konzumiraju mliječne proizvode zbog intolerancije na laktozu ili su ih jednostavno eliminirali iz prehrane. Stručnjaci također tvrde da smanjuje srčane tegobe, posebno ako sadrži i veću količinu magnezija, poboljšava fokus i koncentraciju, smanjuje umor i letargiju. Može utjecati na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Pomaže kod problema s varenjem i zatvora.

Ako je pijemo na prazan želudac, dat će nam veći osjećaj sitosti, što može biti korisno u dijetalnim režimima. Naravno, ovo vrijedi za osobe koje nemaju želučane probleme ni osjetljiv želudac. Treba izbjegavati dodatke koji nisu prirodni, posebno limunsku kiselinu jer ona može pojačati kiselost, kao i umjetne zaslađivače.

Ima li mineralna voda negativan utjecaj na zube i zubnu caklinu

Istraživanja koja su provođena o vezi između čestog konzumiranja mineralne vode i oštećenja zuba kažu da smo sigurni sve dok ta vrsta vode nije glavni izvor tekućine koju unosimo. Čak i takva potencijalna šteta je neusporedivo manja od one koju mogu uzrokovati gazirani i slatki sokovi.

Najbolje je uzimati je uz običnu vodu, tako da negazirana voda bude primarni izvor hidratacije. Kada je odnos takav, nema opasnosti ni po zubnu caklinu ni po pretjerani razvoj zubnog kamenca i karijesa. Normalna, adekvatna oralna higijena se podrazumijeva.

Za koga mineralna voda može biti štetna i u kojim situacijama

Neke ranije studije su se bavile ispitivanjem utjecaja mineralne vode na pojedine organe kao što su kosti, kao i da li mineralna voda zaista ima hidratantne sposobnosti kao obična, negazirana. Upravo studija koja je provjeravala utjecaj mineralne vode na gustoću kostiju tokom koje je grupa ispitanika osam tjedana pila litar gazirane vode dnevno, a kontrolna grupa litar obične, pokazala je da nije bilo nikakve razlike u njihovoj gustoći kostiju.

Znanstvenici su ispitivali i navode da se hormon gladi grelin pojačano luči konzumiranjem gazirane vode. Ti navodi nisu potvrđeni.

Ipak, preporuka stručnjaka je da velike količine mineralne vode nikako ne bi trebalo piti nakon jakih fizičkih aktivnosti i treninga. Poseban oprez trebaju imati osobe koje su sklone plinovima u crijevima i nadutosti, i dobro je da je izbjegavaju, pišu srpski mediji.

radiosarajevo