Plivanje je idealan trening: Produžava život, jača moždane funkcije i ublažava bolove

Prednosti plivanja počinju čim skočite u bazen, more, rijeku ili jezero, a protežu se i kad izađete iz vode i variraju od zdravstvenih do onih koje se odnose na kondiciju.

  • Jedinstvena svojstva vode donose trenutne fizičke prednosti, poput smanjenja boli – kaže Andrew Power, specijalista za plivanje.

Istraživanja su pokazala ne samo kratkoročne, već i dugoročne koristi za mentalno zdravlje, uključujući potencijalno smanjenje rizika od rane smrti i podržavanje zdravog starenja.

A koje sve prednosti ima plivanje? Hajde da ih nabrojimo.

  1. Duži životni vijek

Istraživanja pokazuju da redovno vježbanje, uključujući plivanje, može produžiti vašu dugovječnost.

Prema izvještaju iz 2017., plivači su imali 28 posto manji rizik od prerane smrti i 41 posto manji rizik od smrti zbog srčanih bolesti i moždanog udara u usporedbi s onima koji ne plivaju.

  1. Vitka tijela

Plivanje je vježba za cijelo tijelo; uključuje sve – ruke, noge, ramena, trbuh, prsa i leđa.

Za sat vremena plivanja osoba može sagorjeti oko 432 kalorije.

Studija objavljena 2021. godine u “BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation” otkrila je da je 16 tjedana plivanja dovelo do značajnog smanjenja tjelesne masti i indeksa tjelesne mase (BMI).

  1. Zdravlje kardiovaskularnog sustava i pluća

Kao i drugi oblici aerobnih vježbi, plivanje može poboljšati kardiovaskularnu kondiciju.

  • Plivanje omogućava srcu da postane jače, a plućima da postanu učinkovitija u korištenju kisika – kaže dr. Brian Cabac.

Istraživanja pokazuju da je plivanje povezano s poboljšanjem hipertenzije i drugih markera kardiovaskularnog zdravlja.

Ako vam je dijagnosticirano stanje pluća kao što su astma ili kronična opstruktivna plućna bolest, plivanje je “čarobni lijek”.

  • Plivanje trenira mišiće uključene u disanje, što znači da može povećati volumen pluća i usavršiti tehniku disanja – objašnjava Cabac.

Osim toga, ako imate astmu, bazen pruža idealno okruženje za vježbanje jer je vlažno, toplo okruženje sa malo peludi.

  1. Bolja kognitivna funkcija, raspoloženje i san

Vježbanje je općenito povezano s poboljšanjem kognitivnih sposobnosti, ali kada su istraživači proučavali specifične prednosti plivanja, otkrili su jedinstvenu korist.

U jednoj maloj studiji, sudionici koji su plivali 20 minuta umjerenim intenzitetom, bolje su obrađivali vizualne informacije i brže reagirali na kognitivne testove provedene neposredno prije i neposredno nakon plivanja. Iako je to mali učinak (oko četiri posto u prosjeku), činjenica da je samo jedan trening napravio mjerljivu razliku je izvanredna.

Druga studija otkrila je da jedna sesija plivanja poboljšava raspoloženje čak i više od jedne sesije aerobnog plesa.

Zbog oslobađanja kemikalija za sreću u mozgu, posebno endorfina, dopamina i serotonina, redovno plivanje može smanjiti stres, anksioznost i depresiju.

Poboljšan san je prednost pridržavanja bilo koje rutine vježbanja, a to uključuje i plivanje.

U istraživanju, plivanje je kategorizirano kao vrsta energične aerobne aktivnosti zbog koje su vježbači provodili više vremena u restorativnom dubokom snu.

  1. Kronična bol i pomoć sa kostima

Stanja poput artritisa i fibromijalgije često dolaze sa smanjenom pokretljivošću i u mnogim slučajevima kratkoročnim ili dugotrajnim bolom. Ovdje plivanje može biti od pomoći. Pokazano je da niz vodenih aktivnosti pomaže ljudima sa mišićno-koštanim stanjem da poboljšaju fizičku funkciju i kvalitet života.

Jedna studija je pokazala da je kod ljudi s osteoartritisom tromjesečni program plivanja (učesnici su plivali 45 minuta tri dana tjedno) doveo do manjih bolova u zglobovima i ukočenosti, kao i do poboljšanja mišićne snage.

Studija je otkrila da tri do šest sati plivanja tjedno poboljšava mineralnu gustoću kostiju kod žena u postmenopauzi, posebno kod dugotrajnih plivača.

ona.rs