Naslovnica Ostalo Terapeut Rajli: “Brak je partnerstvo, a ne ropstvo. Ni vaše, ni njegovo.”

Terapeut Rajli: “Brak je partnerstvo, a ne ropstvo. Ni vaše, ni njegovo.”

Brak ne treba da se trpi – to nije njegova svrha. Brak treba da je zajednica u kojoj se uživa.

Kada ulazimo u brak, svi zamišljamo da ćemo od tada živeti “zauvek srećno”. Malo ko zna da je brak naporan posao, koji nikad ne prestaje. Teraput Vinifred Reili, govori o onome šta je naučila tokom 40 dugih godina braka: – Brak je partnerstvo, a ne ropstvo. Ni vaše, ni njegovo.

Važno je preuzeti odgovornost za teškoće na koje nailazite u braku. Daleko je lakše optužiti partnera, ali to nije zdrav odnos. – Oboje ste različiti i to znači sledeće: ili ćete imati uzbudljiv i magičan život, ili ćete se međusobno poubijati. Izbor je na vama.

Ako ste dovoljno fleksibilni pretvorićete vaš brak u životnu avanturu i uzbudljivo putovanje. Ako vam je dovoljno stalo da se nešto reši, napravite prvi korak. Partner će vas slediti. Ne čekajte na njega da prvi reši vaše zajedničke probleme.

Uvek pitajte partnera za mišljenje i saslušajte ga bez predrasuda. Samo tako možete da uvidite kako će vas to dovesti do zajedničkih interesovanja. -Opraštanje je ključna stvar za vaš brak. Oboje ćete napraviti bezbroj grešaka, i lako ćete se nositi sa tim greškama ako jednog dana zajedno opstanete u braku.

Nikad ne očekujte da će partner da reši sve vaše probleme. Sasvim je normalno da po nekad vi “b” više, a nekad to radi on. Ključno je razumevanje i da svi daju najviše što je u njihovoj moći. – Bez obzira koliko ste zauzeti ili u gužvi nikad ne zaboraviti poljubac kad se vidite i kad se pozdravljate.

Nikad nećete naći osobu koja misli i radi isto kao i vi – i to je sasvim normalno. Što pre to shvatite pre ćete se pomiriti sa činjenicom da ni vi ni vaš partner niste savršeni i da se greške dešavaju. Život prolazi munjevitom brzinom, što manje vremena provedete u svađi oko nebitnih stvari to bolje. Sledeći put kada vas iznervira nešto kod partnera, samo se zapitajte da li će to biti vašno sutra. Što manje razmišljate i raspravljate o trivijalnim stvarima vaš život, ali i brak biće srećniji!

Izvor: pult24