SIGMUND FREUD TOČNO U METU! U kakvog je čovjeka izraslo dijete koje je uživalo majčinu ljubav?

Čovjek se formira još od djetinjstva, a ljubav roditelja, razumijevanje i zdrava komunikacija s djecom presudni su za kvalitetan razvoj. Od odnosa roditelja ovisi i kako će dijete iskazivati svoje emocije, životne stavove, vrijednosti, kao i promatranje odnosa u ljubavi i prema poslu.

Maria Montessori, čuveni pedagog, govorila je: “Ako djetetu budete stalna podrška, ono će biti samostalno i samouvjereno. Ako dijete često ohrabrujete, ono će imati veliko samopouzdanje. Ako djetetu budete stalna podrška, ono će biti samostalno i samouvjereno”. 

S druge strane, negativan stav i neugodne emocije kod djece mogu nepovoljno utjecati i na odraslog čovjeka: “Ako se prema djetetu postavljamo neprijateljski, ono će naučiti tući i vrijeđati druge. Ako dijete često ismijavate, ono će postati stidljivo. Ako dijete često grdimo, ono će naučiti osuđivati druge.” 

Djeca upijaju iz iskustva, našeg ponašanja, daju svijetu ono što vi dajete njima. Kada roditelji djetetu pružaju neizmjernu ljubav, podršku, razumijevanje, oni zapravo stvaraju čovjeka koji će zračiti takvom energijom cijelog života. Jer ljubavi nikad dosta!

Sigmund Freud, čuveni austrijski psihijatar, čije se metode i danas primjenjuju u psihoanalizi, ističe:

“Čovjek koji je bio nesumnjivi miljenik svoje majke cijelog života ima osjećaj osvajača, ono samopouzdanje i vjeru u uspjeh koje često vode do pravog uspjeha.”

Dijete koje je odraslo okruženo mirom i ljubavlju od strane majke, koje je imalo oslonac u njenom naručju i utjehu u njenim riječima, može zaista izrasti u sjajnog i samopouzdanog čovjeka koji ima na čemu biti zahvalan.

Izvor: Sensa