Priča o čovjeku koji je imao 4 žene: promijenit će vašu dušu i pogled na život

Svatko od nas ima četiri “žene”. Jedna od njih je naše fizičko tijelo, druga su stvari koje posjedujemo, treća su prijatelji i članovi obitelji, a četvrta je naša duša…

“Nekoć davno živio je kralj koji je imao četiri žene. Jednoga dana kralj se razbolio i našao se u samrtnoj postelji. Bojeći se da će u zagrobnom životu biti usamljen, upitao je svoju četvrtu ženu koju je jako volio, kupovao joj dijamante, zlato i elegantnu odjeću: “Bi li ti umr la i pošla sa mnom u zagrobni život?” Četvrta žena je odgovorila: “Žao mi je, ne mogu to učiniti.” I otišla.

Kralj je volio i svoju treću ženu, bio je ponosan na nju i rado je pokazivao u susjednim kraljevstvima. Stoga je pozvao i nju te je upitao: “Bi li mi ti htjela praviti društvo u zagrobnom životu?” Ona je rekla: “Volim svoj život previše. Žao mi je, ne mogu poći s tobom. I kada ti umr eš, ja ću se ponovno udati.”

Druga kraljeva supruga uvijek je bila uz njega kada je to bilo potrebno, pa ju je pitao: “Hoćeš li ti poći sa mnom u život nakon sm rti?” Ona reče: “Žao mi je što ti ovoga puta ne mogu pomoći, ali mogu organizirati tvoj sprovod i prisustvovati mu.”

Uto se začuo glas: “Ja ću ići s tobom i pratit ću te kamo god išao, čak i ako je to zagrobni život.” To je bila kraljeva prva žena, o kojoj se najmanje brinuo. Kralj se osjetio posramljenim i rekao joj: “Žao mi je, trebao sam se bolje brinuti o tebi i davati ti više pažnje za svog života.”

Pouka ove priče…
Svatko od nas ima četiri “žene”. Naša četvrta žena je naše tijelo. Volimo ga ukrašavati lijepim nakitom, odjećom… ali na kraju života ono nas ne može slijediti u zagrobni život.
Treća žena predstavlja sve ono što posjedujemo. Provodimo mnogo vremena u pribavljanju stvari, no na kraju ih ne možemo ponijeti sa sobom u život nakon sm rti. Bit će dana drugim ljudima i podijeljena, baš kao što je treća žena rekla da će se ponovno udati.
Druga žena su članovi naših obitelji i prijatelji. Vjerujemo im, uvijek su uz nas kada nam trebaju, ali najdalje što mogu ići s nama je naš sprovod.
Prva žena predstavlja našu dušu. Obično je zanemarujemo. A ona je jedina koja je i dalje s nama kada tijelo umr e.

Brinite se o svom tijelu, održavajte ga zdravim, uživajte u onome što posjedujete i udobnostima koja vam omogućuju, volite svoje prijatelje i obitelj zbog ljubavi koju vam daju, ali ne zaboravite brinuti se i o svojoj duši. Njegujte je, uzmite si vremena za samoću, molitvu, meditaciju. Jer ona je izvor svega u vašem životu i vaš najvjerniji prijatelj.

Nadam se da će ova priča pomoći vama ili nekome koga volite.”

Sean Buranahiran tajlandski je influencer čiji je cilj, kao motivacijskog govornika, pomagati ljudima da poboljšaju svoj način razmišljanja i življenja. Kreira videosnimke koje objavljuje na svom YouTube kanalu s epskim pričama, filozofijom i meditacijama.