Naslovnica Ostalo PO OVOME SE ŽENA RAZLIKUJE OD BALAVICE: Jedna zrela dama ove stvari...

PO OVOME SE ŽENA RAZLIKUJE OD BALAVICE: Jedna zrela dama ove stvari ne dopušta…

Ljubav se u klasičnoj literaturi često prikazuje kao žrtva. Počevši od Romea i Julije, ljubavnici prolaze kroz razne patnje kako bi bili zajedno. Ne ostanu zajedno dugo, brzo prekinu ili čak umru. Ljubav ne dolazi lako, traži žrtvu, agoniju i neprestani očaj za jedan kratki trenutak sreće koji nikad ne potraje.

U mladosti sam čitala mnoge knjige o toj teškoj ljubavi i dugo je moj ljubavni život bio pun drame, suza i oproštaja. Činilo se da bez svega toga ljubav nije ljubav, već samo romansa. Na svu sreću, vidjela sam svijetlo ili mi je jednostavno dosadilo patiti. Sad je ljubav za mene tiha radost, bez žrtve.

Imam 45 godina i volim ponekad biti cinična. Volim reći kako ne vjerujem u ljubav, romansu i vječnu sreću. Ne oklijevam u tome da sve obavijestim o onome što mi se sviđa i ne sviđa. Bez oklijevanja također ispratim ljude koji mi ne trebaju.

Povremeno provjerim- je li se moje srce pretvorilo u kamen ili mi se duša smanjila? Nekad sam mogla čekati danima poruku da stigne ili ići na kraj svijeta ako me zvao. Nisam se premišljala kod kupovine skupih poklona da bih ga zadovoljila ili mu kuhala što voli. Gnjavila sam prijateljice ispitivajući ih: „Što je ovime mislio?“

Naravno, svaki “on” je bio drugačiji: neke sam voljela, s nekima sam živjela, u neke sam samo bila zaljubljena, a u neke ludo zaljubljena. Osjećaji koje su muškarci u meni pobudili uvijek su bili spremni učiniti sve za ljubav. Ta je želja sad prošla; znači li to da je i mogućnost za ljubav također prošla?

U mladosti tražimo same sebe, ponekad čak idemo do bolnih granica. Između 18. i 25. godine smo nekako sirovi. Kako znati što nam se sviđa, gdje su nam granice bez da ih pomičemo i mijenjamo stvari? Na početku uzbuđeno žurimo u razne eksperimente- kad je u pitanju naš izgled, karijera, seks ili ljubav.

Nakon 25. sagradimo neke okvire obrazovanja i poslovnog iskustva, ali nailazimo na poteškoće kad su u pitanju seks i ljubav. Nismo toliko slobodni u svojim eksperimentima niti precizni u ciljevima. Neke žene su tad već u braku i imaju djecu, neke grade vezu sa svim tim u glavi. Imamo neko razumijevanje života, ali malo toga razumijemo o sebi. Još uvijek miješamo vlastite želje sa željama društva. Zamjenjujemo ljubav sa žrtvom. Često vjerujemo da muškarci trebaju biti zadovoljeni jer će u suprotnom biti uvrijeđeni i napustiti nas. Zrelost ti donosi spoznaju o samoj sebi. Nakon slijepe mladosti i toga da živiš za nekoga, napokon živimo sami za sebe.

To ne znači da ne trebamo više nikoga. Da smo postali uspješni, sebični i sami sebi dovoljni samci. Ne.

Jednako kao i s 20, želimo ljubav, strast i vezu. Jednostavno razumijemo da je zdrava veza uzajamna. Ili muškarac ima iste želje i prioritete kao mi, ili ne ostane zadugo u našem životu. Riječima Omara Khayyama: “Ne trebam nekoga tko ne treba mene.”

ZBOG SVEGA NAVEDENOGA, ZRELE ŽENE, UKLJUČUJUĆI I MENE, NE RADE OVO:

1. Čekanje njegove poruke ili poziva. Ili sama napišem poruku ili izbrišem iz imenika one koji su prezauzeti da bi mi odgovorili: „Žao mi je, ne mogu sad razgovarati, nazovem te čim stignem.“

2. Izlazak na spoj, na mjesto i u vrijeme koje ne odgovara mom rasporedu.Kako bi spoj bio dobar, treba mjesto i vrijeme trebaju odgovarati oboma. Ako muškarac nije zainteresiran prilagoditi se vremenu i mjestu koje odgovara ženi, onda nije zainzeresiran za ženu s kojom izlazi. Takav me muškarac ne zanima.

3. Oprost što je na rođendan ili za važnu prigodu zaboravio poklon. Volim muškarce koji vole potrošiti novac na svoju ženu. Ljudi koji žive oskudno su obično škrti sa svim drugim u životu. Neobraćanje pažnje na važne datume za mene znači neobraćanje pažnje na osobu s kojom jesi. Kad smo u nekoga zaljubljeni, tu osobu želimo razmaziti i ugađati joj. Sve što je važno njemu, postaje važno i meni. Ako nisi obziran, ako zaboraviš ili misliš da nije važno- možeš zaboraviti i moj broj.

4. Traženje opravdanja za muškarce koji nisu ispunjeni i uspješni. Ovo ne znači da od muškarca trebam samo novac. Ali ljubavna priča koja se temelji na siromaštvu i čistoj ljubavi nije životna priča zrele žene. Imale smo našu priliku za to kad smo imale 20 ili 30 godina. U 40-ima imamo izgrađeni život i ne želimo kompromise.

5. Šutnja o onom što mi se ne sviđa. Očito ne zagovaram stalno prigovaranje. Ali postoje neke stvari kojih druga osoba nije svjesna zato što je on ta druga osoba. Ako ne volim brzinu i ona me plaši, neću šutjeti i pretvarati se da me to zadivljuje. Smireno ću reći: „ Molim te, uspori jer sam nervozna i uplašena.”

6. Strah od postavljanja određenih pitanja. Također sam jednako spremna odgovarati na bilo koja pitanja. U mladosti sam se bojala razjasniti čudne trenutke, nisam željela da se oboje osjećamo nelagodno, pod stresom ili da uvrijedim muškarca. Ali upravo te nejasnoće stvaraju rane u nama samima. Ne želim više nikakve ozljede i zato volim staviti točku na svako i.

7. Pranje njegovog veša. Ne volim prati veš. To mi je velik teret, a ne želim za muškarca činiti ono što mi je teret. Ako me zbilja voli – prat će veš sam.

8. Zamjena seksa s ljubavlju. Seks može biti povezan s ljubavlju, ali i ne mora. Za mene je ljubav pranje veša, sjedenje u tišini ujutro jer ne volim razgovarati, znati ime moje mačke i koliko šećera pijem u kavi, donijeti buket svijeća ili mi doći popraviti slavinu. Ako ovoga nema, a seksa ima- to znači da smo prijatelji s povlasticama.

9. Ljubomora na prijateljicu ili kolegicu s posla. Ili djecu iz prošle veze. Ako me muškarac voli, ima vremena za mene. Uključi me u svoj natrpani raspored između sastanaka, putovanja, nogometnih utakmica s prijateljima i pecanja sa sinom. Zato jer i ja imam ispunjen život. Ako oboje nađemo vrijeme jedno za drugo- sve je u redu, u vezi smo. Ako se ja trudim naći vremena, a muškarac je stalno zauzet, to je očit znak da trebam tražiti drugoga.

10. Pokušaj da izgledam što bolje zbog njega. Baš naprotiv, na prvom spoju sam često izravna, više cinična i neprijatna. Ne oklijevam pričati o svojim problemima i teškoćama. Oni koji su stvarno zainteresirani će se potruditi gledati dublje od toga.
Imam 45 godina i slična sam bambusu. Izravna, snažna, fleksibilna i skromna. Teško me je slomiti, saviti ili iskorijeniti. Očvrsnula sam. Ali i dalje želim ljubav. Samo nisam spremna žrtvovati se za ljubav. Ljubav je proces stvaranja, a ne žrtve i uništenja. Hajdemo stvarati!

Izvor: zdravaisretna