Naslovnica Psihologija Ozdravljenje mislima: Karcinom je rezultat duboke boli

Ozdravljenje mislima: Karcinom je rezultat duboke boli

Debljanje je rezultat osjetljivosti, tegobe s kožom tjeskobe i potisnutih problema, a čak je i rak posljedica otrovnih misli, upozorava Louise L. Hay u svojoj knjizi…

U čak 90-95 posto slučajeva uzroci raznih bolesti su misaoni procesi, ističe Louise Hay, čija se knjiga prodala u više od 30 milijuna primjeraka. Muče li vas glavobolje, vjerojatno ste samokritični prema sebi, omalovažavate se i bojite. Riješite ih se tako što ćete se zavoljeti i potpuno prihvatiti.

Patite li možda od migrena, mogući uzrok krije se u tome što vam se ne sviđa da drugi ljudi upravljaju vama i odupirete se tijeku života. Riješite ih se tako što ćete se prepustiti tijeku života i dopustiti mu da vam pruži sve što vam je potrebno, poručuje Louise L. Hay, autorica bestselera “Kako iscijeliti duh i tijelo”.

Budući da način razmišljanja može izazvati bolesti, Louise savjetuje da promijenite misaoni obrazac kako biste bili zdraviji. Trajni oblici razmišljanja i govora određuju reakcije organizma, odnosno bolesti.

Tako se, primjerice, uzrok sve većeg broja depresija možda krije u osjećaju da nemate prava osjećati bijes ili beznađe. Počnite se uzdizati iznad strahova i ograničenja drugih te stvarajte vlastiti život, savjetuje Louise.

Iako misaoni obrazac koji je doveo do neke bolesti ne vrijedi za svakog čovjeka, on pruža uporišnu točku u potrazi za uzrokom bolesti.

Tako su, primjerice, vjerojatni uzroci sve većeg broja nesanica strah, nepovjerenje u životni proces ili krivnja. Louise preporučuje da s ljubavlju otpustite dan i upustite se u san znajući da će se sutrašnji dan pobrinuti za sebe.

Imate li problema s debljinom, vjerojatno ste pretjerano osjetljivi. Tako pokazujete potrebu za zaštitom, a strahom možda prikrivate potisnuti bijes i opiranje opraštanju. Pokušajte misliti kako ste uvijek sigurni i zaštićeni. Preuzmite odgovornost za svoj život i oprostite drugima, tvrdi Louise.

Anoreksija ili bulimija predstavljaju poricanje vlastita života i one su krajnji oblik mržnje prema sebi. Ta mržnja svodi se na mržnju prema nekoj misli koju o sebi gajite. Važno je da prihvatite sebe takvima kakvi jeste i odaberete radost.

Budući da koža predstavlja vašu individualnost, problemi s njom znače da osjećate da je ugrožena. Uzroci problema s kožom najčešće su tjeskoba i strah da vas nešto ugrožava ili stari potisnuti problemi. Riješite ih se tako što ćete biti brižni prema sebi, potpuno se prihvatite te si oprostite i zaboravite prošlost.

Rak je rezultat duboke boli

Rak je bolest uzrokovana dubinskim i dugotrajnim zamjeranjem koje nosite u sebi dok vas doslovno ne počne izjedati. To je duboka tajna ili tuga koja izjeda ili mržnja koja dugo traje.

Prema Louise L. Hay, koja je pobijedila rak grlića maternice, ključ izlječenja je u ljubavi prema sebi i prihvaćanju vlastite osobnosti.

I neizlječive bolesti mogu se izliječiti

Bolujete li od neizlječive bolesti, znači da trenutačno ne može biti izliječeni vanjskim sredstvima. Kako biste se izliječili, morate zaći u nutrinu. Bolest koja je došla niotkud tako može i nestati.

Samo morate vjerovati u čuda. U vlastitoj nutrini rastvorite obrazac koji je stvorio bolest i počnite prihvaćati božansko iscjeljenje, kaže Louise L. Hay.

Strah i bijes = bolest

Samo dva misaona obrasca – strah i bijes, izazivaju bolesti, otkrila je Louise L. Hay. Očituju se kroz razne osjećaje te tako truju tijelo. Nakon što se riješite takvih misli, organi počnu ispravno funkcionirati.

Ako ste, primjerice, anemični, strah vas je života, nedostaje vam radosti ili mislite da niste dovoljno dobri. Louise savjetuje da počnete voljeti život te da shvatite da je ugodno doživjeti radost u svakom njegovu dijelu.

I uzrok čira na želucu najčešće je strah ili uvjerenje da niste dovoljno dobri. Otkrijte što vas izjeda. Rješenje se krije u tome da se zavolite i prihvatite s odobravanjem. Zamislite da je sve dobro i budite smireni, savjetuje Louise kako da razmišljate.

Strah može izazvati i različite upale, primjerice, upalu slijepog crijeva, očiju, krajnika, probleme s disanjem, probavom, ovisnosti ili mučnine. A bijes može izazvati bubuljice, groznicu, probleme sa štitnjačom i jetrima te razne infekcije.

Čak je i celulit rezultat pohranjenog bijesa i potrebe za samokažnjavanjem. Pokušajte oprostiti sebi i drugima te slobodno volite i uživajte u životu, poručuje Louise.

I jake bore na licu potječu od turobnih misli, a i zamjeranja životu. Izražavajte radost življenja i dopustite si da uživate u svakom trenutku svakog dana te zamislite da ponovno postajete mladi, kaže Louise.

Prema leđima se vidi nesigurnost

Problemi s leđima znače da mislite da vas okolina ne podupire. Gornji dio leđa povezan je s osjećajem da vas emocionalno dovoljno ne podupiru, a srednji je povezan s osjećajem krivnje te sa svime što ste potisnuli.

Problemi s donjim dijelom leđa potječu od straha zbog novca.

Male radosti spašavaju od srčanog udara

Srce predstavlja ljubav, a krv predstavlja radost. Srce s ljubavlju šalje radost kroz tijelo. Kad si uskraćujete radost i ljubav, srce vene i postaje hladno. Zbog toga se usporava protok krvi te se otvara put nastanku anemije, angine i infarkta.

Zato biste trebali obraćati pozornost na male radosti koje vas okružuju jer ako godinama istiskujete svaku radost iz srca, ono propada zbog patnje, što može dovesti do srčanog udara.

Krivnja ne pomaže

Bilo kakvi bolovi izazvani su osjećajem krivnje. Ona zahtijeva kaznu, pa se pojavljuje bol.

No od krivnje se nitko nikad ne može osjećati bolje.

Samo vjerujte

Mislite i vjerujte da imate pravo biti zdravi te da vam je zdravlje prirodno stanje.

Budite pozitivni i svjesni da živite u pozitivnom svijetu.

Kosa

Ona predstavlja snagu. Kad ste napeti i uplašeni, napinje se i koža lubanje, a vlas može biti toliko stegnuta da ne može disati, pa odumire i ispada.

Zato biste trebali više opuštati tijelo, osobito kožu glave.

Vrat i grlo

Vrat predstavlja fleksibilnost u razmišljanju te sposobnost da sagledate i druge strane. Problemi s vratom znače da ste tvrdoglavi u vlastitu shvaćanju situacije. Grlo predstavlja sposobnost da se zauzmete za sebe i zatražite što želite.

Imate li teškoća s grlom, vjerojatno se osjećate da nemate pravo govoriti i izboriti se za svoja prava.

Ruke i šake

Nadlaktice su povezane s mogućnostima, a podlaktice sa sposobnostima da prigrlite životna iskustva. U zglobovima su stare emocije, a laktovi predstavljaju prilagodljivost. Šake hvataju, drže i stežu.

Dopuštate nekim stvarima da vam procure kroz prste ili predugo nešto držite.

Glava

Glava predstavlja vas same. To je ono što pokazujete svijetu – način na koji vas drugi prepoznaju. Kad nešto nije u redu u području glave, to znači da nešto nije u redu s vama. Glavobolje potječu od omalovažavanja.

Kad vas zaboli, zapitajte se gdje i kako ste si rekli da griješite. Oprostite si, otpustite i glavobolja će nestati.

Grudi

One predstavljaju majčinsko načelo. Ako netko ima teškoća s prsima, znači da se pretjerano majčinski odnosi prema nekome, mjestu, stvarima ili iskustvu.

Trebate znati ostati suzdržani jer time možete pripremiti nekog da preuzme odgovornost za sebe.

Koljena

Koljena su povezana s fleksibilnošću, a odnose se na savijanje, ponos, ego i tvrdoglavost.

Sljedeći put kad budete imali teškoća s koljenima, zapitajte se jeste li odbili biti fleksibilni. Odbacite tvrdoglavost i popustite.

Izvor: atma