Naslovnica Ostalo Odgojite samostalno dijete na koje ćete se moći osloniti kad ostarite: Ovako...

Odgojite samostalno dijete na koje ćete se moći osloniti kad ostarite: Ovako se stvaraju ljudi!

Biti roditelj najljepši je, ali i najteži posao. Majke i očevi svakodnevno su suočeni s nedoumicama, izazovima, strahovima, s pitanjima odgajaju li svoje dijete pravilno. Kako bi roditeljima olakšali, stručnjaci za odgoj skupili su 13 pravila koja čine ‘sveti gral’ odgoja. Ovo je kažu, sve što morate znati o odgoju djeteta…

1. Dozvolite djetetu da pogriješi

Želite li odgojiti samostalnu osobu, djetetu morate nekad dopustiti da pogriješi, bez da mu vi pomognete. Zapamtite: dugoročna dobrobit – tinejdžer koji, primjerice, zna sam oprati rublje – iziskuje trenutnu nelagodu.

Prije nego uskočite pomoći djetetu u obavljanju nekog fizičkog zadatka, zapitajte se ‘Je li moje dijete u opasnosti?’ Zatim se zapitajte ima li dijete potrebne vještine (spretnost i ravnotežu) i zadovoljene osnovne potrebe (je li naspavano i sito). Ako je odgovor da, pustite dijete da samo proba obaviti zadatak.

2. Pridržavajte se 3 pravila domaće zadaće

1. pravilo: Prvo napravi ono najteže.

2. pravilo: Makni mobitel. Za domaću zadaću djetetu će možda trebati tehnologija, poput računala, ali za to vrijeme barem ne mora slati SMS-ove.

3. pravilo: Čim je domaća zadaća gotova, složi torbu za sutra i stavi je pored vrata.

Ovaj proces od tri koraka dijete lako može usvojiti pa ćete ga vi puno manje morati ‘gnjaviti’ zbog obavljanja školskih dužnosti.

3. Zapamtite akronim G.U.U.U.

Napadi bijesa često se događaju zato jer je dijete gladno, uznemireno, usamljeno ili umorno.

4. Prakticirajte svakodnevne činove dobrote

Učite svoje dijete da drugima trebamo pomagati svaki dan, a ne samo kada su blagdani. Potičite dijete da barem jednom tjedno učini neko malo dobro djelo, bilo da pomogne prijatelju ili susjedu počistiti opalo lišće. Fokusirajući se na druge, dijete će naučiti što znači biti zahvalan.

5. Budite strogi oko vremena odlaska na spavanje

Istraživanje je dokazalo da 7-godišnjaci koji nemaju određeno vrijeme odlaska na spavanje imaju više problema s ponašanjem od onih koji svaku večer idu spavati u isto vrijeme.

6. Pustite ga da čita što želi

Djeca koja čitaju iz vlastitog zadovoljstva razvijaju puno šire poglede na svijet te su puno bolja ne samo u društvenim, nego i u prirodnim predmetima. Pustite da dijete u slobodno vrijeme čita što želi – najbitnije je da stekne naviku čitanja.

7. Nemojte davati djetetu novac kada pospremi svoju sobu

Nagradite li dijete s par kuna kada napravi krevet, ono će očekivati novac svaki put kada ga zamolite da nešto napravi ili da vam pomogne u obavljanju kućanskih poslova. Djetetu možete davati mjesečni džeparac kako bi učilo pravilno raspolagati novcem te za sveukupno dobro ponašanje, ali nemojte ga novčano nagrađivati na dnevnoj bazi.

8. Učite ga hrabrosti

Želite samouvjereno dijete? Neka iz vašeg primjera uči o sitnim, zdravim rizicima u životu. Primjerice, otiđite sami u kino i poslije objasnite djetetu zašto to nije nešto zbog čega bi se trebao osjećati neugodno (mnogi odrasli ne žele ići sami u kino jer im je nelagodno). Ili, neka vas dijete vidi kako se smijete kada shvatite da ste cijelo jutro nosili majicu naopačke, umjesto da vas je sram.

9. Ne kuhajte posebne obroke za dijete

Dijete mora naučiti jesti ono što jedu njegovi roditelji. Ne mora pojesti sve što ste pripremili za ručak, ali mora izabrati one namirnice koje će mu pružiti hranjive tvari. Puno je važnije što sve dijete pojede tijekom dana ili tjedna, nego jedan balansirani obrok.

10. Posebno pažljivi budite kada navrši 14 godina

U toj dobi utjecaj vršnjaka počinje slabjeti te dijete počinje razmišljati svojom glavom umjesto da samo slijedi ‘vođu’. Želite li da vaše dijete što prije počne razmišljati vlastitom glavom, što češće potičite razgovore o njegovim prijateljima (pitajte ga, na primjer, što ima novoga kod njegovih prijatelja) kako biste znali s kime se druži.

11. Pobijedite strahove zdravim razumom

Boji li se dijete psa nemojte ga voditi na drugu stranu ulice kada prema vama ide pas. Demistificirajte strah. Recite ‘Gle, psić! Ajmo pitati vlasnika možemo li ga podragati i opipati kako mu je krzno mekano’. Kada se dijete, na primjer, ide cijepiti, budite suosjećajni, ali ne previše emocionalni. Kažite ‘Sve je u redu. Gotovo je za par minuta’, umjesto ‘Znam, boli!’.

12. Kako bi malo dijete bilo tiše, snizite svoj glas umjesto da ga povisite

Na ovaj način dijete će se fokusirati na ono što mu govorite. Možete problem učiniti i zabavnim. ‘Želiš li čuti što ćemo sada raditi, skači na jednoj nozi’. Najmlađe će ovakve igrice oduševiti.

13. Prvo pazite na sebe, a onda na dijete

Želite li biti što bolji roditelj, prvenstveno morate voditi računa o sebi. Roditelji koji sami sebe lišavaju odmora, hrane i zabave radi djece, zapravo nikome ne čine dobro. Mnogi roditelji osjećaju krivnju jer puno rade pa svo slobodno vrijeme žele posvetiti djeci. Ali, takvo ponašanje često rezultira emocionalnom i fizičkom iscrpljenošću. Izdvojiti vrijeme za sebe vrlo je važno, pa makar to bilo i samo 15 minuta opuštajuće, tople kupke.

Izvor: atma