Nije problem kada vam drugi stanu na put, problem je kada sami sebi stajete na put!

Nije problem kada vam drugi stanu na put, problem počinje kada sami sebi stajete na put i ne date sebi naprijed.

A ne date sebi naprijed kad podcjenjujete i ponižavate sebe, kad o sebi mislite samo negativno. Ne date sebi naprijed kada se okrenete povredama koje su vam drugi zadali i ne razmišljate ni o čemu drugome osim o tome. Kada mislite da su vam neprestano drugi nešto dužni i da samo oni mogu i moraju poboljšati, promijeniti ili ispravljati vaš život.

Nije problem kada vam drugi stanu na put, problem počinje kada sami sebi stajete na put. Problem počinje kada govorite da niste spremni da idete dalje, ili kada kažete da ste umorni pa želite odustati umjesto odmoriti se. Problem počinje kada pogazite sve svoje osjećaje i ne dopuštate im da vam kažu što se u vama nalazi pa se forsirate samo nekom umjetnom pozitivnošću ili dopuštate drugima da se njima igraju iako su vas već više puta izdali.

Nije problem kada vam drugi stanu na put, problem počinje kada sami sebi stajete na put. Problem počinje kada vam strah postane dominantni faktor donošenja odluka, kada ne znate kamo idete pa vam svaki pomak postane dolazak na pogrešno mjesto, kada neke ljude pustite previše sebi blizu, a oni pritom izgube pojam o vašoj vrijednosti te vam počnu činiti ono što niste zaslužili, a vi se ne bunite jer mislite da je bolje biti u ikakvom društvu nego nikakvom.

Problem počinje kada sami sebi stajete na put, kada prodate svoj karakter za novac, kada iz perspektive ega donosite sve odluke, kada se tješite lažima iako znate da nisu istina, i kada računate da je bolje biti u sigurnoj luci nego isploviti na otvoreno more i početi živjeti život. Zato kada prestanete sebi stajati na put, vidjet ćete da nije sav problem u drugima i osjetiti neopisivu lakoću postojanja te kako lagan postaje vaš put prema naprijed.

Mario Žuvela

Izvor: savjetnikuspjeha