Naslovnica Ostalo Neurokirurg otkriva: Samo ove 4 stvari su potrebne za sreću!

Neurokirurg otkriva: Samo ove 4 stvari su potrebne za sreću!

“Ako se osjećate loše, prije svega je neophodno da definirate svoje stanje. Što točno osjećate? Samo određivanje problema je korak da se osjećate bolje. Ako mislite da je ovo besmisleno, otkrit ćemo vam nešto, vaš mozak misli potpuno suprotno!”

Ako ste klonuli duhom i ne osjećate se najbolje, postavite sebi važno pitanje: “Za što sam zahvalan sudbini?”

Vjerojatno se pitate ima li osjećaj zahvalnosti biološki utjecaj na mozak? Odgovor je – da, tvrdi američki neurokirurg Alex Korb i dalje dijeli svoja razmišljanja o ovoj temi…

“Znate li kako djeluje antidepresiv bupropion? On stimulira stvaranje neurotransmitera dopamina, kao i osjećaj zahvalnosti. A znate li kako djeluje fluoksetin? Stimulira neurotransmiter serotonin. Isto kao i osjećaj zahvalnosti.

Da, jedan od glavnih efekata zahvalnosti je porast razine serotonina. Kad razmišljate o tome na čemu ste zahvalni sudbini, usredotočujete se na ono pozitivno u životu. To je jednostavan način da povećate proizvodnju serotonina u mozgu.”

Razgovarajte o svojim negativnim mislima i osjećajima

Ako se osjećate loše, prije svega je neophodno da definirate svoje stanje. Što točno osjećate? Je li to tuga, anksioznost ili ogorčenost? Samo određivanje problema je korak da se osjećate bolje. Ako mislite da je ovo besmisleno, otkrit ćemo vam nešto, vaš mozak misli potpuno suprotno.

Prilikom jednog istraživanja, ispitanicima su pokazivali fotografije ljudi s različitim izrazima lica i mjerili reakcije mozga.

Sasvim očekivano, amigdala je reagirala na prikazane emocije. Međutim, kada je od ispitanika zatraženo da imenuju te emocije, aktivirao se ventrolatorni prefrontalni korteks mozga, dok je aktivnost amigdale opala. Drugim riječima, imenovanje emocija smanjuje njihov utjecaj na čovjeka.

Donesite odluku

Jeste li ikada donijeli odluku i tada osjetili olakšanje? Neurobiologija pokazuje da donošenje odluka smanjuje anksioznost i pomaže u rješavanju problema.

Pri donošenju odluka stvaramo namjere i postavljamo ciljeve, a sve ovo pozitivno djeluje na prefrontalni korteks, smanjujući anksioznost i nemire.

Pored toga, donošenje odluka pomaže u smanjenju aktivnosti striatumu, što nas obično ometa negativne impulse i akcije. Konačno, donošenje odluka mijenja našu percepciju svijeta, što pomaže u pronalaženju rješenja problema i smirivanju limbičkog sistema.

Približite se ljudima

U jednom eksperimentu, sudionici su igrali kompjutersku igru bacanja lopte. Jedan sudionik je bacio loptu, dok je drugi vraćao nazad. U stvari, prava osoba se nalazila samo sa jedne strane, dok je na drugoj strani bilo računalo, ali je sudionicima rečeno da likove na ekranu kontroliraju živi ljudi.

I što se dogodilo kada su ti „drugi ljudi“ odbili vratiti loptu? Mozak sudionika je reagirao na isti način kao i na fizičku bol.

Socijalna isključenost uključuje prednji cingulatni korteks i centralni režanj mozga, kao i fizičku bol. Jednostavno rečeno, odnosi s drugim ljudima su vrlo važni za mozak.

stil.kurir