Naslovnica Ostalo Ne rasipajte vrijeme i energiju na one kojima nije stalo do vas

Ne rasipajte vrijeme i energiju na one kojima nije stalo do vas

Andrej Kurpatov, psihoterapeut, pisac i kolumnist za mnoga izdanja, definirao je zlatna pravila svog života. 

Mi na Zdravoj i Sretnoj vas pozivamo da pažljivo pročitate ove životne savjete jer se mogu preslikati na svakog od nas.

Jer ponekad smo toliko zaokupljeni stvarima koje su nam nametnule ritam života, da uopće ne shvaćamo kako nismo mi ti koji odlučujemo o u kojem smjeru ide naš život.

Ne prebacujte odgovornost na tuđa ramena za ono što se događa u vašem životu.

Razumijem da je veliko iskušenje nekog drugog okriviti za nešto. Ali u teškim trenucima pronađite snagu i prihvatite da ste vi krivac za sve vaše neuspjehe i kreator svih svojih uspjeha.

Prihvatite činjenicu da prošlost ne možete mijenjati – gotovo je.

Možemo utjecati samo na našu budućnost onime što upravo sada radimo. Ne očekujte da će budućnost biti ugodna sama po sebi, učinite sve što možete da bi vam se smješila ljepša budućnost.

Odbacite iluzije da možete nekoga promijeniti. Podsvjesno, svi imamo naivnu iluziju da možemo svakoga promijeniti. A zato jer ne možemo – patimo.

Samo okolnosti mogu promijeniti ljude – sve ostalo je samo lažna percepcija. Dopustite drugima da budu drukčiji, da budu ono što jesu. Ako to prihvatite, možda počnete i uživati.

Ljudi žele da budemo snažni. Nitko vas ne treba ako ste slabi, umorni, ako patite ili ste nesretni.

Ako se pretvaraju da im se sviđate dok ste slabi, varaju vas.

Sve što činimo ima posljedice . Zapravo, mi ne biramo što ćemo poduzeti, već biramo što će se dogoditi kao rezultat onoga što smo poduzeli.

Zato, prije nego što nešto napravite, promislite o posljedicama. Na taj način, bit će puno manje gluposti u vašem životu.

Ne živite na način da ćete živjeti zauvijek. Neminovno je da će svatko od nas umrijeti.

Možete patiti i brinuti o tome, ili se možete potruditi da na to ne mislite. Ne živite kao da ćete živjeti zauvijek, ali sito tako, ne živite kao da ćete umrijeti sutra. Prigrlite obje ove izjave i naći ćete svoj recept za sretan život.

Učinite ono što OSJEĆATE da je bitno.Ako se pitate koji je smisao života, vjerojatno ste samo malo depresivni.

Nije najvažniji onaj veliki “smisao života”, već osjećaj da imate smisleni život. Činite ono što osjećate da vam je bitno. I ne zaboravite se na to podsjediti s vremena na vrijeme. Nemojte samo slijepo trčati za uspjehom. Radite li samo ono što osjećate da je važno, uspjeh neće izostati.

Ne rasipajte vrijeme i energiju na one kojima nije stalo do vas ili na one koji vas ne vole. Na ovom svijetu postoje mnogi koji vas vole i sa kojima ćete imati život pun radosti. Samo nemojte biti zatvorena i sumnjičava osoba. Vjerujte mi, osoba koja je ugodna i otvorena prema drugima poželjna je svugdje.

Izvor: zdravaisretna