Naslovnica Psihologija Može se stariti i bez negativnih posljedica, bez propadanja tijela

Može se stariti i bez negativnih posljedica, bez propadanja tijela

Nakon razvoda, u kasnim 40-ima, i ja sam bila sam sigurna da je to kraj mog života. Da počinju razbolijevanja, opadanje fizičke snage, pad mentalnih sposobnosti, a ponajviše rušenje mog izgleda. I to me jako plašilo jer sam – bit ću iskrena – i ja poput mnogih žena vjerovala da moja sreća i zdravlje ovise o pronalasku savršenog partnera.

Mislila sam da ću, ako upoznam idealnog muškarca, i ja poput princeza iz Disneyeva crtića odjahati s njim u suton i moj će život postati savršen. Tako sam se trudila da postanem onakav tip žene kakav sam mislila da bi mogao zainteresirati muškarca kakvog sam željela. Trebalo mi je dugo vremena da shvatim kako mi vanjske okolnosti ne mogu donijeti sreću; ni ravan trbuh, ni savršen muškarac – shvatila sam da sreća mora doći iz mene, iz mog mozga, o kojem ovisi kompletna moja biologija. Shvatila sam da će se moje tijelo u zdravstvenom smislu ponašati upravo onako kako ću se ja osjećati, pa da će o tome ovisiti i to kako ću i kojom brzinom starjeti.

Brojna klinička istraživanja pokazala su da kad se grupa ljudi izdvoji iz svakodnevice i omogući im se život sličan onome kad su bili na životnom vrhuncu, već kroz nekoliko dana doživljavaju poboljšanje svih vitalnih funkcija, pa čak i smanjenje ili nestanak konkretnih zdravstvenih problema. Oni se doslovno fizički pomlađuju”.

TAKO GOVORI DUGOGODIŠNJA američka ginekologinja i opstetričarka Christiane Northrup, autorica nekoliko bestselera New York Timesa koja se još prije više od 20 godina proslavila sa svojevrsnom Biblijom o ženskom zdravlju “Žensko zdravlje, ženska mudrost”. Ta knjiga ogromnog broja stranica bila je jedna od prvih koja ne samo da obuhvaća gotovo sve zdravstvene probleme koji mogu zadesiti žensko tijelo, nego je bila i jedna od prvih koja govori o povezanosti misli i njihova utjecaja na zdravlje. Desetljećima se, kaže, u struci bavila prvenstveno time što sve može poći krivo kad je žensko tijelo u pitanju, da bi posljednjih nekoliko godina odlučila okrenuti ploču i počela podučavati žene što sve u njihovim životima može krenuti dobro.

A sudeći po njezinu primjeru, toga je mnogo. Iako skriva godine, tvrdeći da je starost samo broj te da smo stari onoliko koliko se osjećamo takvim, već se na naslovnicama njezinih knjiga vidi da godinama izgleda sve bolje. Tvrdi da se tako i osjeća; skija, jedri, pleše argentinski tango, kaže da je fizički aktivnija nego u mladosti, da vodi zabavniji i bogatiji društveni život te da se u svakom segmentu života neusporedivo bolje osjeća nego s 30 godina. Tvrdi i da su istraživanja pokazala kako žene u 60-im i 70-im godinama značajno više uživaju u seksu nego u mladosti, kao i da su u stanju neusporedivo više uživati u životu. Upravo je takav pristup starenju detaljno opisala u svojoj novoj knjizi “Boginje ne stare” koju je potkraj prošle godine u prijevodu na hrvatski jezik objavila izdavačka kuća Planetopija.

To je njezina šesta knjiga dosad, a osim što je proslavljena autorica, Christiane Northrup održava i brojne radionice i seminare na kojima žene educira kako postići ne samo fizičko, nego i psihičko zdravlje. Dosad su njezine knjige prevedene na 24 jezika.

Izvor: alternativainformacije