Naslovnica Ostalo MAESTRALNA: Citati fantastične Helen Miren koji će vam uljepšati dan

MAESTRALNA: Citati fantastične Helen Miren koji će vam uljepšati dan

Obožavamo njene uloge, cijenimo njen izgled, ali posebno obožavamo njene “rebel, rebel” stavove.

Helen Miren je britanska glumica i zvijezda u najboljem smislu te riječi – ona koja ne prestaje da sija. Navikli smo na “teror mladosti” i plastične ljepote, a Miren nam pokazuje kako može drugačije – uz pomoć rada, stava i dostojanstva. Ne plaši se da kaže šta misli, i zna to da kaže artikulisano, i pravo u metu.

Ovo su neki od njenih najupečatljivijih citata koji će vas inspirisati da budete slobodnije i svoje.

1.Sada kada imam 70 godina, ono što bih mlađoj sebi posavjetovala jeste da govorim “od***i” češće.

2.I dalje imam taj “ciganski” osjećaj za avanturu. Mislim da nijesam spavala u istom krevetu više od tri ili četiri mjeseca čitavog mog života. Uvijek sadim povrće čije plodove na kraju ne pojedem i cvijeće koje neću vidjeti kako cvjeta. Oduvijek se selim po cijelom svijetu.

3.Cijela ta stvar oko oblačenja je luda. Možete da potrošite dolar na jaknu u nekom malom butiku, npr. “second-hand” butiku. I možete da potrošite hiljadu dolara na jaknu u tržnom centru. I ako vidite ove dvije jakne na nekim osobama koje šetaju jedna pored druge, vjerovatno ne biste znali koja je gdje kupljena.

4.Žene treba da prestanu da budu ljubazne. Ako ikada budem imala djecu, koju nemam, prva stvar koju ću naučiti svoju djevojčicu jeste riječ: “od***i”.

5.Najteži period u životu jesu dvadesete. To je takva šteta jer ste tada najdivniji i fizički u najboljoj kondiciji. Ali, to je takođe i period kada ste najnesigurniji i puni sumnje u sebe. Kada ne znate šta će se desiti, zastrašujuće je.

6.Ja sam tip osobe “oblači se u second shopu, ali kod kuće otvaraj bocu šampanjca”.

7.Mislim da je svaka žena u našoj kulturi feministkinja. Možda odbijaju da se tako izjasne, ali ako biste uzeli bilo koju ženu, vratili se 40 godina unazad i rekli: “Da li je ovo svijet u kome bi voljela da živiš?” Ona bi rekla: “Ne”.

8.Čudna stvar je ta, postaje vam sve udobnije u vašoj koži, čak i kada vam vrijeme daje sve manje razloga za to. Kada ste mladi i lijepi, paranoični ste i jadni. Mislim da je jedna od najvećih prednosti starenja ta što se oslobađate nekih stvari.

9.Moje četrdesete bile su dobre. Pedesete sjajne. Šezdesete fantastične. A sedamdesete su prokleto fenomenalne.

10.Cijelog svog života gledala sam djevojčice od 16 godina kako prodaju ljepotu, zato mislim da je nevjerovatno što sada žene od 70 godina reklamiraju proizvode ženama od 60 do 80 godina.

Izvor: mnemagazin