Naslovnica Psihologija “Lijeni roditelji” odgajaju sretniju djecu

“Lijeni roditelji” odgajaju sretniju djecu

Satovi baleta, tenisa, klavira, engleskog, posjete igraonicama i prijateljima. Moderan roditelj je u svakodnevnoj trci da osigura što više u strahu da ne radi dovoljno kako bi osigurao zlatnu budućnost svojim potomcima. Ako se prepoznajete u ovom opisu koristit će vam da saznate više o školi lijenog ili neaktivnog roditeljstva.

Tom Hodgkinson je autor knjige i bloga The Idle Parent (Neaktivan roditelj, slobodan prijevod) koji potiču roditelje da na neaktivan način pristupe roditeljstvu. Naime, roditelji su uvjereni da će učiniti najbolje za svoju djecu ako ih stalno zabavljaju, ispunjavaju im želje i čine sve da im pruže veliki izbor aktivnosti. A kad na zabavu ne misle roditelji tu su televizori, kompjutori i igrice.

U čemu je tu problem?

Kako kaže Tom Hodgkinson, sve ove aktivnosti predstavljaju dodatno opterećenje (u vidu novca i vremena) za već veoma zauzete roditelje. Osim toga, imaju i još jedan negativan uticaj na djecu koja postaju nesposobna da se brinu sama o sebi i da sama sebe zabave. Kada stimulacija dolazi iz izvanjskog svijeta – bilo da se radi o novom tečaju, kompjutoru ili televiziji, djeca gube sposobnost kreiranja vlastitih igara. Ona, u stvari, zaborave kako da se igraju.

Previše stumulirana djeca očekuju konstantnu zabavu i zabavljače toliko da se čovjek mora zapitati “Što se dogodilo s njihovom maštom?”.

Što poduzeti?

Hodgkinson predlaže jednostavno rješenje koje će ovim obiteljima olakšati život i učiniti ga jeftinijim, koje će donijeti zadovoljstvo u život djece, učiniti ih samodovoljnim i pomoći im da postanu sretna. Deca koja su sama sebi dovoljna znaju kreirati svoj život i ne ovise o mami, tati ili nekom drugom.

Rješenje se, po njemu, zove “neaktivno ili lijeno roditeljstvo” i ono vjeruje u rečenicu “ostavite djecu na miru”.

Zauzetom roditelju ova ideja može izgledati suprotno njegovom instinktu. Zar nam se ne govori uvijek da moramo raditi više a ne manje? Svaki roditelj je pod nekom sumnjom da ne radi dovoljno ili da radi sve pogrešno i da je potrebno raditi više i bolje. Ali, ako se previše miješamo u sve, ne dopuštamo našoj djeci da narastu učeći sama. Dijete koje je prezaštićeno neće se znati samo brinuti o sebi.

Što je to neaktivno roditeljstvo?

Ponašanje koje vodi sigurnom dobitku, kaže Hodgkinson. Manje posla za vas a bolje za vaše dijete, za uživanje u svakodnevnom životu i također za osobnu neovisnost i sposobnost.

Naravno, neaktivno roditeljstvo ne znači zapostavljanje i puštanje djece da rade što hoće ili što god im padne na pamet. Postoji velika razlika između bezbrižnosti i nebrige. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, neaktivan roditelj je veoma odgovoran roditelj. Prije svega jer se cijelo njegovo nedjelanje zasniva na poštovanju djeteta i vjeri u to malo biće.

Neodgovoran roditelj, nastavlja autor, je onaj koji šetka dijete od ustanove do ustanove i predaje ga bilo zabavljačima bilo virtualnom svijetu. Cilj obitelji je da bude zajedno. Zbog toga je potrebno osloboditi se prekovremenog rada i bespotrebnih izlazaka i provoditi više vremena s obitelji, i to kući, za sreću cijele obitelji.

Što to znači u praksi?

Nemojte misliti da je lako biti neaktivan roditelj jer je upravo suprotno. Lako je uključiti televizor i pustiti djecu da igraju igre na kompjuteru. Ne dozvoliti im da uključe ove aparate je ono što izaziva svađu. Teško je istjerati djecu u dvorište da se igraju dok vam kukaju za igricama. Ali, samo nekoliko minuta poslije te krize vidjet ćete djecu koja se lijepo i sretno igraju vani.

Nema mjesta za mučenike u roditeljstvu. Zamislite da se vi žrtvujete iz dana u dan da biste na kraju imali nervoznu, nezadovoljnu i ljutu djecu. Mislite na sebe, kaže Hodgkinson. Sreća roditelja je na prvom mjestu, jer “kad su roditelji sretni i djeca su sretna”. Evo i konkretnih načina da to postignete.

  • Ograničite aktivnosti svog djeteta na jedan ili dva dana nedjeljno – ili na broj koji daje pravu ravnotežu vašoj obitelji.
  • Sami razmislite o tome kako svakodnevna rutina i obaveze utječu na vas. Organizirajte dane tako da vaše dijete ima uvijek dovoljno vremena za slobodnu igru.
  • Ne plašite se da kažete djetetu da se ne može baviti nekom aktivnošću ili da mu objasnite da je potreban kompromis.
  • Jedite zajedno kao obitelj u večernjim satima jer se na taj način lako potiče razgovor o proteklom danu.
  • Isključite televizor ili računalo i pošaljite djecu van.
  • Zapamtite da ne vrijede ista pravila za svu djecu – djeca su često veoma različita međusobno.
  • Budite kreativni. Pripremite kutiju slučajno izabranih sigurnih predmeta (loptu, lončić, nalepnice) i stavite mu u sobu da se s njima igra.
  • Neka vam spavanje bude prioritet (naročito kod manje djece). Sve obitelji su sretnije ako su roditelji odmorni.
  • Probajte kampiranje. Na kampiranju ima dovoljno vremena, prostora i inspiracije za dobru igru.

detinjarije.com

Izvor: alternativainformacije