Naslovnica Zdravlje Kosti ne vole ovu hranu: Ako ovo jedete, bol je jači, artritis...

Kosti ne vole ovu hranu: Ako ovo jedete, bol je jači, artritis napreduje, zglobovi se troše…

Artritis je oštećenje zglobova uzrokovano upalom u tijelu. Ovo je prilično česta patologija, a glavni simptom je snažna bol. Pravilno sastavljena prehrana pomoći će u sprečavanju napredovanja bolesti.

Izbacivanjem hrane koja izaziva probleme, možete ukloniti višak tekućine, smanjiti težinu (što predstavlja dodatni stres za zglobove) i smanjiti upalu i bol.

Hrana koju treba izbjegavati kod artritisa i bolova sa zglobovima:

Meso: svinjetina, govedina, piletina – izazivaju procese koji narušavaju zdravlje kostiju.

Mliječni proizvodi: mliječni proizvodi su glavni izvori kalcija i vitamina D, koji su neophodni za stvaranje zdravog koštanog tkiva. Međutim, mliječni proizvodi mogu pogoršati tijek artritisa. Zbog toga samo liječnik treba odlučiti hoćete li moći konzumirati mliječne proizvode.

Ugljikohidrati: pored viška kilograma, ugljikohidrati će vam izazvati zagušenje krvnih žila, otežati protok kisika i hranjivih tvari u zglobove.

Gluten: Nalazi se u pšenici. Vjeruje se da izaziva procese koji uzrokuju upale. Medicinske studije su potvrdile da izbacivanje iz prehrane namirnica poput raži, pšenice i ječma može značajno poboljšati stanje pacijenata s reumatskim artritisom.

Sol: Povećan unos soli može izazvati ozbiljne poremećaje u organima, tkivima i zglobovima. Osobe koje koriste puno soli s poluproizvodima, kobasicama i konzerviranim proizvodima doprinose zadržavanju tekućine u tijelu, taloženju štetnih tvari u zglobovima, povećanoj tjelesnoj težini, povećanom upalu i nelagodnosti.

Pržena hrana: Osobe koje se bore s artritisom, apsolutno moraju izbaciti prženu hranu iz prehrane.

Čaj i kafa: Kofein u vašoj jutarnjoj šalici ispire puno kalcija iz kostiju. Dakle, to je jedan od faktora koji uništava koštano tkivo i izaziva pojavu artritisa ili pogoršava njegovu težinu.

Alkoholna pića: Upotreba alkoholnih pića ne donosi korist tijelu. Nikada. Ali alkohol može značajno pogoršati težinu bilo koje bolesti. Zbog toga, za bilo kakve zdravstvene probleme, liječnici prije svega savjetuju da ostavite alkohol.

stil.kurir.rs