Kešanski: Htela sam da ti kažem

Htela sam da ti kažem da pokušaš da ne trpiš, koliko god ti mislila da to trpljenje ima neku svrhu i da će se iz njega roditi nešto dobro. Trpljenje nije kompromis i nije tolerancija, to je mučenje duše koje te vremenom troši, haba i na kraju prelama ko suvu trsku.

Htela sam da ti kažem da mi je jedan čovek što je kopao rupu rekao da u životu možeš da trpiš samo do one mere dok te to trpljenje ne deformiše kao čoveka, dok ne načinje grubo tvoje emocije, telo, um. Ako zbog trpljenja postaneš čovek koga ne poznaješ, tmuran, turoban, depresivan, očajan, onda nije dobro, tad treba da režeš i menjaš. Čovek može da trpi mnogo toga, ali je najgore ako mora da trpi samoga sebe.

Htela sam da ti kažem da ne mešaš trpljenje i trud, to nije isto. Trud i rad će ti možda umoriti ruke, leđa, kičmu, zglobove i mozak, trpljenje će ti umoriti dušu. Trud i rad će te podići, trpljenje će te spustili, u blato, pod zemlju.

Htela sam da ti kažem da je živeti život kao trpljenje užasna stvar, i da niko ne bi trebalo da proživi date dane trpeći.

Ali, trpimo, manje ili više, zato što se plašimo, zato što nam je ponekad bolje da budemo u lošem poznatom, nego u dobrom nepoznatom. Zato što smo često ko slepi tek porođeni kučići. Zato što živimo svoje strahove, praveći svaki naredni korak bojažljivo i proračunato, da ne bude iznenađenja.

Htela sam da ti kažem da radiš na sebi, u sebi, po sebi, oko sebe. Da se hraniš svim onim zbog čega ćeš rasti, zbog čega i kad ostaneš najusamljenija, pa čak i odbačena od svih, nećeš propasti. Uči, uči, uči. Ulaži u sebe da sutra ne bi zavisila od bilo koga. Školuj se, zaposli se, dokazuj se, osamostali se, napreduj, menjaj što ti se ne dopada, sve ono što te sputava, nemoj da budeš bilo čija senka, prati svoje želje.

Htela sam da ti kažem da ne kalkulišeš sa ljubavi i sa ljudima. Sa njima se nikad ne kalkuliše, jer onda više nemaš posla sa ljubavi i sa ljudima. Nemoj da sabiraš koliko si ti dala i zašto ti on ne vraća istom merom. Koliko se ti trudiš, a koliko se on ne trudi. Koliko bi ti sve za njega, a on ni mrvu zbog tebe. Nemoj tako sa ljubavi. Kad osetiš da nisi voljena, da pružene ruke čekaš te komadiće ko milostinju, idi, samo nemoj kalkulisati.

Nemoj da vrednuješ ljude spram sebe, jer može da te zaboli. Nemamo svi isto srce, niti nam je svima jednako otvoreno. Znaj to kada sledeći put kreneš ka ljudima sa velikim očekivanjima. Velika očekivanja često porođaju razočarenja. Budi otvorenog srca i uma, široke ruke i saosećajna zbog toga što je to ispravno, a ne zato što si proračunala da bi trebalo da ti se vrati istom merom. Ima neko gore, bar bi trebalo, ko sve to meri, seče, boduje, pa nagrađuje. Možda nagrada ne stigne onda kada si je očekivala i ne bude onakva kakvom si je zamišljala, ali će sigurno biti najbolja za tebe.

Htela sam da ti kažem da ne možeš sve konce imati u svojim rukama. Ja sam ih godinama skupljala, jedan po jedan, pa ih čvrsto držala, pa se u kožu do krvi usecali dok ih nisam iz dlanova pustila. Ne može se tok života iskontrolisati, niti život napraviti tako da baš sve bude onako kako si ti zamislila. Zvuči zastrašujuće, ali je istinito. Možeš samo sebe pripremiti da dobro plivaš kada stigne veliki talas. Tad pokaži sve što si naučila.

Htela sam da ti kažem da ne praviš dramu od života. Da ne paničiš, ne padaš u bezvolju, ne očajavaš, proklinješ, kudiš, trgaš se, batrgaš se. Sve prođe. I zaista ti neće biti drago kada za nekih osam godina shvatiš koliko si sebe potrošila zbog nečega, ili nekoga ko te nije bio vredan. A godine, i pamet, i nerve ne možeš da vratiš. Nauči da hladiš glavu kad duša najviše gori.

Htela sam da ti kažem da nikada ne dozvoliš da zbog drugih postaneš ogorčena, zavidna, nesigurna, nestabilna, povučena, uplašena. Da budeš iskrena prema sebi i naučiš da stvari nazivaš pravim imenom, jer tuga je tuga, loš muž je loš muž, prevara je prevara i nikako nije „ali, voli me“, jer bol je bol i ne može biti ništa drugo osim toga.

Htela sam da ti kažem da ne zavaravaš sebe, jer kada padne mrak jedina osoba sa kojom ćeš ostati jedan na jedan si ti. Sa svojim mislima i svojom dušom.

Zar želiš da ti duša tada kaže da si gruba prema njoj i da te napušta?

AUTOR/KA: 

Izvor: lolamagazin