Naslovnica Ostalo Kako znamo da volimo nekoga?

Kako znamo da volimo nekoga?

Znala sam vjerovati da je ljubav kao prekidač za svjetlo: Nešto se pomakne.

Preplavi nas neodoljiv osjećaj. Pogodi nas kao vreća cigli. Ili kao jaka strijela. Kada znamo, znamo. Zar ne?

Ne baš. Sada sa svojih 38 godina i nakon neuspjelog braka, ne gledam na ljubav više na taj način. Kupida sam stavila tik uz Djeda Mraza i Uskrsnog zeca.

Ljubav je niz izbora. Prvi izbor utemeljen je na mnogim čimbenicima, uključujući kemiju, načela, logiku, humor, inteligenciju, tip tijela, želje/potrebe …

Popis se nastavlja i težina svakog faktora ovisi o pojedincu. Na temelju tih faktora, odabiremo hoćemo li započeti proces voljenja ili ne. Ako odlučimo ući u ovaj proces, mogu se dogoditi trenuci „prekidača za svjetlo“.

Način na koji nas gleda. Kako nas nasmijava. Način na koji učini da ponovno osjećamo  kada ne osjećamo ništa.

Ali, kao i kod leta zrakoplovom, postoje turbulencije. Borbe. Neslaganja. Male stvari koje nas smetaju. Njegove čarape. Njena kupovina. Počinjemo se pitati jesmo li napravili pravi izbor.

Nakon što počnemo imati sumnje, moramo napraviti još jedan izbor: nastaviti letjeti s tom osobom ili skočiti iz aviona. Ovaj izbor se temelji na tisuću drugih faktora, opet ovisno o pojedincu i gdje je on na svom putu.

Ako se odlučite za skok, strašan slobodan pad će nas učiniti jačim (donijet će nam rast) ili nesretnima (depresivnima).

No, prije ili kasnije, mi ćemo se opet naći na aerodromu čekajući da se ukrcamo na drugi avion. Onda ćemo opet iskusiti turbulenciju. Ili možda nema turbulencija. Možda smo u umu promijenili naše odredište. Bilo kako bilo, još jedan izbor: letjeti ili skakati?

Ljubav je svakodnevno stvaranje izbora, voljeti ili ne voljeti. To je to. To je tako jednostavno. Nastaviti proces ili ga ne nastaviti. Mi se zaljubljujemo i odljubljujemo. Čak i u odnosima; posebno u odnosima. To ne znači da ne volimo tu osobu. To znači da smo napravili  izbor.

Postoji razlika između osjećaja ljubavi prema nekome (brinete o osobi) i kada volite nekoga (vaš izbor je  voljeti tu osobu). Možemo zauvijek osjećati ljubav prema nekome , ali to ne znači da smo izabrali voljeti tu osobu zauvijek. Kada izaberemo voljeti – to nije osjećaj; to je djelovanje.

To je razlog zašto je to tako teško. Od nas se zahtijeva da nešto učinimo i ne govorim samo o kupnji cvijeća. To bi moglo podrazumjevati da moramo svoje prohtjeve staviti sa strane. Također, kao i kemija, sposobnost za ljubav nije konstanta: promjenjiva je. Ona varira, ovisno o tome gdje smo u našem životu i s čim se borimo.

Ponekad je lako voljeti. Ponekad je vrlo teško. No, na kraju dana, uvijek se radi o izboru. Iako ljubav varira, ona se, također, produbljuje. To znači da što duže ostanemo na tom letu, više toga ćemo lakše podnijeti. Naša investicija se isplaćuje. Naši izbori postaju lakši.

Mi ne samo da postajemo jači kao par, već  kao i pojedinci, pod pretpostavkom da je proces voljenja zdrav, što znači da se oboje trudimo.

Dakle, kako ćete znati je li to ljubav? To nije pitanje koje treba postaviti. Pitanje je: jeste li se odlučili voljeti tu osobu ili ne? Sada. Ne sutra. Danas. Napravite izbor. Da ili ne.

Ako je odgovor da, volite najviše što  možete. Volite svim svojim kapacitetom koji imate trenutno u svom životu. Ako je odgovor ne, obećajte mi jednu stvar.

Neka vas pad učini jačim.

Izvor: atma