Naslovnica Ostalo Erlend Lu: „Ako sve mjerite novcem, to znači da ništa ne razumijete“

Erlend Lu: „Ako sve mjerite novcem, to znači da ništa ne razumijete“

Buntovnik sa stilom, pisac Erlend Lu duhovito i pomereno vivisecira tamnu stranu savremenog sveta. “Prohujalo sa ženom”, prvi roman Erlenda Lua (1969, Trondhajm, Norveška), postao je kultni naslov čitave generacije, kao i naslovi “Naivan. Super”, “Dopler”, “Volvo kamioni”, “Mirni dani u Miksing Partu”, “Fvonk”…

U emisiji RTS-a koja je snimljena tokom kratkog boravka u Beogradu kada je promovisao svoju novu knjigu “Kraj nama poznatog sveta”, a prikazana u serijalu „Savremeni svetski pisci“, Erlend Lu govori o nedostatku slobode u slobodnom društvu, usamljenosti, teroru novca i primatu materijalnog, o diktatu da čovek danas bude “verni sluga nacije” koji daje svoj doprinos u stvaranju “najboljeg od svih svetova”.

Zašto nije dobro da mladi ljudi (kao u Norveškoj) imaju sve, čak i više nego što im je potrebno?

Zato što vas to na neki način zaslepljuje, nemate realnu sliku o svetu, ne uočavate tuđe probleme, zaboravljate odakle potičete, i kako su vaši roditelji i njihovi roditelji morale da se bore za život. Mislite da je smisao života imati najnoviji model mobilnog telefona, ali smisao nije u tome.

Čemu uči svoju decu?

Moji roditelji i njihovi roditelji nikada ništa nisu bacali, jer su živeli u nemaštini i gladi. Moja deca sada odrastaju u društvu koje ih prilično štiti, i nikada im ničega nije manjkalo.
Često im čitam, puštam im stare filmove. Želim da im pokažem kakvih problema ima u svetu. Učim ih da treba što više toga da saznaju.

O problemima u Norveškoj…

Podsetiću vas da se u Norveškoj vode polemike o imigrantima iz Rumunije koji dolaze u velikom broju. Oni uglavnom prose na ulicama. Partije desne provenijencije predlažu da se tim ljudima zabrani da prose. Svakog dana Romi iz centra Osla odlaze u šumu (baš kao i junak njegove knjige – Dopler). U šumi postave čerge, a policija ih s vremena na vreme otera odatle. Probleme ne rešavamo, sem što ljude premeštamo s mesta na mesto. Nismo spremni da se suočimo sa problemom, pretvaramo se da sve funkcioniše.

Kako ga pisanje leči…

Kada mi je bilo tek dvadeset godina razmišljao sam o svom mestu u svetu, o beskraju vasione, o smislu svega. Bavio sam se egzistencijalnim pitanjima koja opsedaju svakog čoveka u nekom trenutku. Umesto da upadnem u depresiju, i prepustim se crnim mislima, ja sam sve to pretočio u roman, u nekoliko romana.

Šta je uspeh danas, u savremenom svetu…

Dovoljno je da budete uspešni u toj meri da možete sebi da obezbedite ono što vam je potrebno. Ali usredsrediti se na uspeh i zaboraviti na sve ostalo, stalno grabiti za sebe, gomilati luksuznu robu i novac, to za mene nije uspeh. To je varka. Ako sve merite novcem, to znači da ništa ne razumete.

Izvor: BIZLife