Naslovnica Ostalo Zašto oženjeni muškarci traže ljubavnice? Psihološka pozadina nevjere o kojoj se šuti

Zašto oženjeni muškarci traže ljubavnice? Psihološka pozadina nevjere o kojoj se šuti

Nevjera je fenomen koji je prisutan u gotovo svim društvima, bez obzira na kulturu ili društvene norme. Pitanje zašto oženjeni muškarci traže ljubavnice oduvijek je intrigiralo i psihologe i širu javnost. Psihološka pozadina nevjere može biti složena, a razlozi su često dublji nego što se čini na prvi pogled. Iako su motivi individualni, postoje zajednički faktori koji mogu objasniti ovaj obrazac ponašanja.

Jedan od čestih razloga za nevjeru jest emocionalno nezadovoljstvo u braku. Mnogi muškarci osjećaju da su se udaljili od supruge ili da ona više ne zadovoljava njihove emocionalne potrebe. U takvim slučajevima, muškarci traže intimnost i razumijevanje koje možda nedostaju u njihovoj svakodnevnoj vezi. Često se ljubavnice pojavljuju kao osobe koje ih ponovno čine važnima, posebnima ili zanimljivima. Ta emocionalna povezanost ponekad ima čak i veći utjecaj od fizičke privlačnosti, jer muškarci imaju potrebu za emocionalnom podrškom, koja im se možda ne pruža dovoljno u njihovoj vezi.

S druge strane, fizička privlačnost također ima važnu ulogu. Rutina i predvidljivost braka često dovode do gubitka strasti, a muškarci osjećaju želju za uzbuđenjem koje nova ljubavna veza može donijeti. Takav impuls nije nužno znak nezadovoljstva brakom, nego je više želja za promjenom i uzbuđenjem koje dolazi s nečim novim i nepoznatim. Ova „potraga za novim iskustvima“ povezana je s psihološkim konceptom noviteta. Naime, ljudski mozak prirodno reagira pozitivno na nove situacije i izazove, što stvara osjećaj uzbuđenja i stimulacije koji u braku možda nedostaje.

Evolucijska psihologija također nudi moguće objašnjenje. Prema teorijama iz evolucijske psihologije, muškarci su skloni tražiti više partnerica kao sredstvo za osiguranje genetske raznolikosti potomstva. Iako je to više biološki nego emocionalni ili moralni razlog, neki stručnjaci smatraju da ovaj nagon može ostati prisutan i danas, iako društvene norme sugeriraju drugačije ponašanje.

Nadalje, društveni pritisak i idealizacija „savršene veze“ mogu stvoriti osjećaj nezadovoljstva kod muškaraca. U društvu se često promovira slika idealne veze i sretne obitelji, ali stvarnost braka je često daleko od toga. Svakodnevni stres, financijski problemi i obiteljske obaveze mogu dovesti do nezadovoljstva, a neki muškarci biraju nevjeru kao „izlaz“ iz tih problema. Umjesto suočavanja s problemima u braku, oni traže utjehu i bijeg u izvanbračnim vezama, što im omogućava kratkotrajno oslobađanje od stresa.

Ponekad nevjera može biti izraz osobne nesigurnosti i želje za potvrdom. Neki muškarci traže ljubavnice kako bi se ponovno osjećali poželjnima i vrijednima. Nisko samopouzdanje ili osjećaj neadekvatnosti mogu ih nagnati na traženje vanjske potvrde kroz vezu s drugom osobom. U takvim slučajevima, nevjera postaje sredstvo za jačanje vlastitog ega i identiteta.

Važno je napomenuti da nevjera često ima složene korijene, a njeni uzroci variraju od osobe do osobe. Iako mnogi muškarci osjećaju krivnju zbog svojih postupaka, drugi možda nemaju razvijen osjećaj odgovornosti prema partnerici. Uloga kulture i okoline također može biti važna, jer društvena očekivanja i norme oblikuju stavove prema braku i nevjeri.

U konačnici, razlozi zašto oženjeni muškarci traže ljubavnice leže u kombinaciji emocionalnih, psiholoških, fizičkih i društvenih faktora. Iako nevjera može nanijeti veliku bol i štetu bračnom odnosu, razumijevanje ovih razloga može pomoći parovima da bolje komuniciraju, prepoznaju potrebe jedni drugih i rade na jačanju veze.

odmorimozak