Naslovnica Ostalo Treba li žena uzeti muževo prezime? – jedna stvar ne ide u...

Treba li žena uzeti muževo prezime? – jedna stvar ne ide u korist muževima

Pitanje trebaju li žene uzeti muževo prezime nakon vjenčanja je jedno od onih o kojima se raspravlja već desetljećima, a mišljenja se razlikuju ovisno o tradiciji, kulturi, i osobnim uvjerenjima. Iako se čini da je to pitanje isključivo vezano uz običaje i obiteljsku povijest, danas se sve više promatra kroz prizmu jednakosti spolova i prava na osobni identitet. U mnogim zemljama, uključujući Hrvatsku, običaj je da žena preuzme prezime svog supruga, no postoji i jedan važan argument koji ne ide u korist muževima – a to je gubitak identiteta žene i simbolički čin koji može signalizirati podređenost.

Tradicija i povijest

Povijesno gledano, uzimanje muževog prezimena bilo je standardna praksa u mnogim kulturama, uključujući zapadnu civilizaciju. Ovaj običaj potječe iz vremena kada je žena ulaskom u brak postajala dio muževe obitelji te se na neki način smatralo da gubi svoj osobni identitet. Prezime muža simboliziralo je zajedničku obiteljsku jedinicu, no u isto vrijeme, indirektno je naglašavalo dominaciju muškarca u obitelji i društvu.

U takvom kontekstu, uzimanje muževog prezimena bilo je dio sustava u kojemu su žene imale manje pravne, ekonomske i društvene slobode. Danas, kada se sve više teži ravnopravnosti spolova, ovaj običaj postaje tema rasprave. Neki smatraju da uzimanje muževog prezimena više nije neophodno, te da bi svaki partner trebao imati slobodu izbora.

Argument za osobni identitet

Jedan od glavnih argumenata protiv uzimanja muževog prezimena odnosi se na gubitak osobnog identiteta žene. Prezime je dio nečijeg identiteta koji se formira tijekom cijelog života. Žene često osjećaju da, preuzimanjem muževog prezimena, gube dio svoje povijesti, porijekla i identiteta koji su gradile. Mnoge žene su profesionalno poznate po svom djevojačkom prezimenu i promjena prezimena može imati utjecaja na njihov karijerni put, društvene mreže ili profesionalne kontakte.

Na primjer, ako je žena doktorica, znanstvenica ili umjetnica koja je postigla određenu reputaciju pod svojim prezimenom, promjena prezimena može zbuniti kolege, pacijente ili širu javnost. U tom smislu, uzimanje muževog prezimena može biti više teret nego simbol ljubavi i zajedništva.

Argument za ravnopravnost

Još jedan važan argument u raspravi o uzimanju prezimena odnosi se na pitanje ravnopravnosti. U mnogim modernim brakovima, partneri teže odnosima u kojima su jednaki u svim aspektima života, uključujući financijske odluke, kućanske poslove i roditeljstvo. Ako je cilj takvog braka jednakost, nameće se pitanje zašto bi onda žena trebala biti ta koja mijenja svoje prezime.

Neki parovi biraju kompromisne opcije poput zadržavanja oba prezimena, dok drugi odlučuju da oba partnera zadrže svoja prezimena. Na ovaj način, oba partnera zadržavaju svoj identitet, a istovremeno grade zajednički život.

Jedna stvar koja ne ide u korist muževima

Jedan od ključnih elemenata koji ne ide u korist muževima jest što se često zanemaruje emocionalni i simbolički gubitak za ženu. Promjena prezimena nije samo pravna formalnost, već i duboko emocionalna odluka koja može ostaviti dugoročne posljedice. Ako muž inzistira na tome da žena preuzme njegovo prezime, možda nesvjesno doprinosi osjećaju podređenosti žene, što dugoročno može utjecati na dinamiku njihovog odnosa.

Ova simbolička promjena može dovesti do osjećaja neravnopravnosti, jer se tradicionalno očekuje da žena bude ta koja pravi ustupke. U današnjem društvu, gdje se sve više cijeni individualnost i osobna sloboda, ovakva očekivanja mogu stvoriti napetosti u braku. Zbog toga, mnogi parovi biraju otvoreniji pristup i zajednički odlučuju kako će se postaviti prema ovom pitanju, bez pritiska društvenih normi.

Na kraju, treba naglasiti da je odluka o uzimanju muževog prezimena vrlo osobna stvar i svaki par treba pronaći rješenje koje najbolje odgovara njihovim vrijednostima i uvjerenjima. Iako tradicija ima svoje mjesto, suvremeni brakovi sve više teže ravnopravnosti i međusobnom poštovanju, a promjena prezimena može biti odraz tih vrijednosti – ili njihove suprotnosti. Muževi koji razumiju emocionalne i identitetske izazove s kojima se žene suočavaju pri ovoj odluci, vjerojatno će biti uspješniji u izgradnji odnosa temeljenih na jednakosti.

odmorimozak