Naslovnica Ostalo Ovo je tajno oružje narcisa – i koristi ga većinom protiv žena:...

Ovo je tajno oružje narcisa – i koristi ga većinom protiv žena: Poručuje psihologinja

Narcizam je tema koja sve više privlači pažnju, posebno u današnjem društvu u kojem se sve češće raspravlja o emocionalnim manipulacijama i toksičnim vezama. Psiholozi upozoravaju da su narcisi vješti manipulatori koji koriste određene taktike kako bi kontrolirali i dominirali nad svojim partnerima, a većina njihovih žrtava su upravo žene. Jedna od tih taktika, koju psihologinja ističe kao njihovo „tajno oružje“, jest emocionalna manipulacija kroz ljubavno bombardiranje, devaluaciju i naposljetku odbacivanje.

Faza ljubavnog bombardiranja

Narcisi su majstori u stvaranju lažne slike savršenog partnera. Kada upoznaju novu žrtvu, često započinju vezu s fazom koja se naziva ljubavno bombardiranje. U ovoj fazi, ženi se čini kao da je pronašla srodnu dušu. Narcis će biti pažljiv, obasipati je komplimentima, darovima, pa čak i brzo izražavati ljubav. Ova faza je nevjerojatno intenzivna, a žrtva se osjeća kao da je u središtu narcisevog svemira.

Međutim, to je samo početak zamke. Psihologinja objašnjava da ljubavno bombardiranje služi kako bi se uspostavila emocionalna ovisnost. Žena počinje vjerovati da je njezin partner idealan i da su njihovi osjećaji uzajamni. U stvarnosti, narcisi ne traže pravu emocionalnu povezanost, već kontrolu i divljenje. Kad jednom osjete da su postigli emocionalnu ovisnost kod svoje žrtve, počinje sljedeća faza – devaluacija.

Faza devaluacije

Nakon što je žena emocionalno vezana i vjeruje da je u stabilnoj vezi, narcisi mijenjaju svoje ponašanje. Psihologinja ističe da je ovo trenutak kada narcisi počinju kritizirati, umanjivati i omalovažavati svoje partnere. Odjednom, sve one stvari zbog kojih je narcisu partnerica bila „savršenom“ postaju problem. Na primjer, komplimenti koji su prije bili svakodnevica pretvaraju se u suptilne kritike ili čak otvoreno omalovažavanje.

Ova faza je posebno zbunjujuća za žrtvu jer se pitaju što su pogrešno učinile. Kako narcisi nisu transparentni u svojim namjerama, žrtva često preuzima odgovornost za pogoršanje odnosa, vjerujući da je ona uzrok problema. Ovo je trenutak kada narcisi demonstriraju svoju moć manipulacije. Psihologinja naglašava da narcisi, kroz devaluaciju, postižu to da se njihova partnerica osjeća nesigurno i stalno trudi ispraviti stvari, ne shvaćajući da je uvučena u emocionalnu igru bez izlaza.

Faza odbacivanja

Kada narcis osjeti da je potpuno ovladao žrtvom, dolazi faza odbacivanja. Ovo je najteži dio za ženu jer često dolazi bez ikakvog upozorenja. Nakon što je žrtva bila obasipana ljubavlju i pažnjom, zatim suočena s kritikom i sumnjom u sebe, narcis odlučuje da joj više nije potrebna. Psihologinja objašnjava da narcisi obično u ovom trenutku ili prelaze na drugu žrtvu ili se povlače kako bi još više destabilizirali partnericu.

Odbacivanje može biti emocionalno razarajuće jer žrtva ostaje s pitanjem: “Što sam učinila pogrešno?” Narcis često koristi ovu priliku kako bi u potpunosti srušio samopouzdanje žrtve, ostavljajući je emocionalno iscrpljenu i sumnjajući u svoju vrijednost.

Zašto su žene najčešće žrtve?

Psihologinja ističe da su žene često meta narcisa zbog svoje emocionalne osjetljivosti i sklonosti empatiji. Narcisi su izvrsni u prepoznavanju tih karakteristika i koriste ih kako bi uspostavili emocionalnu dominaciju. Žene su također sklonije traženju emocionalnih veza, a narcisi koriste tu želju kao ulaz u emocionalnu manipulaciju.

Psihologinja savjetuje da je važno prepoznati crvene zastave narcističkog ponašanja u ranim fazama veze. Ljubavno bombardiranje, brzo izražavanje ljubavi i previše idealiziranja često su znakovi da nešto nije u redu. Također, naglašava da je ključna strategija za suočavanje s narcisom postavljanje jasnih granica i izbjegavanje emocionalne ovisnosti o partneru.

Narcisi koriste emocionalnu manipulaciju kao svoje najjače oružje, a žene su često njihova glavna meta. Razumijevanje ovih taktika može pomoći ženama da prepoznaju toksične obrasce i zaštite se od emocionalne štete.

odmorimozak