Naslovnica Mudrosti “Svakome kome si poklonio povjerenje, poklonio si mu i mač s kojim...

“Svakome kome si poklonio povjerenje, poklonio si mu i mač s kojim ćete ili braniti ili uništiti.” – Genijalni Žarko Laušević

Povjerenje je temelj svakog međuljudskog odnosa. Kada nekome poklonimo povjerenje, otvaramo vrata našem unutarnjem svijetu, dijelimo svoje najdublje misli, osjećaje i nesigurnosti. Ta gesta nije samo čin dobre volje, već i čin ranjivosti. Time što nekome povjeravamo svoje povjerenje, dajemo mu i moć nad nama. Ta moć može biti korištena na dva načina: za zaštitu ili za uništenje. Žarko Laušević je ovaj paradoks sjajno opisao rečenicom koja odiše dubokom mudrošću i razumijevanjem ljudske prirode.

Povjerenje kao mač dvostruke oštrice nosi sa sobom rizik. Osoba kojoj poklonimo povjerenje može postati naš najbliži saveznik, osoba koja će nas braniti i podržavati čak i u najtežim trenucima. S druge strane, ta ista osoba može koristiti to povjerenje protiv nas, iznevjeriti nas i ostaviti duboke emocionalne rane. Povjerenje je, dakle, alat koji može izgraditi ili srušiti mostove među ljudima.

Kada govorimo o povjerenju, neminovno se postavlja pitanje – zašto je ono toliko važno? Povjerenje je ono što omogućava iskrenost i otvorenost u odnosima. Bez povjerenja, nema pravih prijateljstava, nema istinske ljubavi, nema dubokih i smislenih veza. Povjerenje je temelj na kojem se grade svi drugi aspekti odnosa. Bez njega, svaka veza postaje krhka i ranjiva, podložna sumnjama, nesporazumima i eventualnom raspadu.

No, povjerenje nije nešto što se lako poklanja. Potrebno je vrijeme, iskustvo i zajednički proživljeni trenuci da bi se izgradilo. Kada konačno odlučimo nekome pokloniti svoje povjerenje, činimo to s nadom da će ta osoba čuvati naše tajne, poštovati naše granice i biti tu za nas kada je to najpotrebnije. Međutim, život nas često uči da ljudi nisu uvijek onakvi kakvima se predstavljaju. Ponekad, osobe kojima smo najviše vjerovali, pokažu se kao najveći izdajnici.

Lauševićev citat podsjeća nas na oprez, ali i na hrabrost. Oprez u tome kome poklanjamo povjerenje, jer jednom kada je poklonjeno, više se ne može vratiti. Hrabrost u tome da, unatoč riziku, i dalje vjerujemo ljudima, jer bez povjerenja, život bi bio prepun sumnje, straha i izolacije. Iako nas iskustva izdaje mogu učiniti opreznijima, ne smijemo dozvoliti da nas potpuno zatvore. Povjerenje je rizik, ali je i nužan rizik ako želimo živjeti ispunjen i smislen život.

Na kraju, svaki put kada nekome poklonimo povjerenje, svjesno ili nesvjesno, dajemo mu mač. Taj mač može biti korišten da nas brani od nepravdi, da bude oružje u borbi za pravdu i istinu, ili može biti okrenut protiv nas, da nas povrijedi, izda i uništi. Ali, to je rizik koji moramo prihvatiti ako želimo istinski živjeti. Jer, kao što Laušević kaže, povjerenje je mač s dvije oštrice – može nas spasiti, ali i uništiti. Na nama je da biramo kome ćemo pokloniti taj mač i u kojoj će ruci on završiti.

odmorimozak