Naslovnica Ostalo OVO je ubojica braka broj 1, prema psiholozima

OVO je ubojica braka broj 1, prema psiholozima

Kroz decenije istraživanja i analiziranja parova, psiholozi su otkrili mnoge faktore koji utiču na trajnost i kvalitet veza. Međutim, jedan faktor se izdvaja kao najopasniji za svaki odnos. Prema mišljenju psihologa koji su proučavali parove više od 50 godina, najveći ubica odnosa je – prezir.

Šta je prezir?

Prezir je osjećaj dubokog nepoštovanja i negativnih emocija prema partneru. To je kombinacija gađenja, arogancije i superiornosti koja se manifestuje kroz verbalne i neverbalne oblike komunikacije. Prezir može uključivati sarkazam, ruganje, prebacivanje i podrugljivo ponašanje.

Zašto je prezir toliko štetan?

Prezir je izuzetno štetan jer napada osnovu svakog zdravog odnosa – poštovanje. Kada postoji prezir, teško je zadržati osjećaj ljubavi i privrženosti prema partneru. Prezir uništava samopouzdanje, povećava nesigurnost i stvara emocionalnu distancu između partnera. Osim toga, prezir može dovesti do drugih negativnih obrazaca ponašanja, kao što su kritika, defanzivnost i povlačenje.

Kako prepoznati prezir u vezi?

Prepoznavanje prezira može biti teško, jer se on često prikriva humorom ili sarkazmom. Evo nekoliko znakova prezira:

  1. Sarkastični komentari: Konstantno korišćenje sarkazma ili podrugljivih komentara može biti znak prezira.
  2. Ruganje: Ako jedan partner često ismijava ili ruga se drugom, to je jasan znak prezira.
  3. Odbacivanje osjećanja: Kada jedan partner omalovažava ili odbacuje osjećanja drugog, to pokazuje nedostatak poštovanja i prezir.
  4. Neverbalni signali: Prezir se često manifestuje kroz neverbalne znakove, kao što su prevrtanje očima, podrugljivi izrazi lica ili okretanje glave dok partner govori.

Kako se boriti protiv prezira?

Borba protiv prezira zahtijeva svjesni napor oba partnera. Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći:

  1. Komunikacija: Otvoreno i iskreno razgovarajte o svojim osjećanjima i frustracijama. Izbjegavajte sarkazam i ruganje i fokusirajte se na konstruktivnu komunikaciju.
  2. Empatija: Pokušajte razumjeti perspektivu svog partnera i pokazati empatiju prema njihovim osjećanjima. Poštovanje i razumijevanje su ključni za prevazilaženje prezira.
  3. Terapeutska pomoć: Parovi koji se bore s prezirom mogu imati koristi od savjetovanja ili terapije. Stručnjak može pomoći u identifikaciji i rješavanju problema u komunikaciji i dinamici veze.
  4. Pozitivne interakcije: Fokusirajte se na pozitivne aspekte vaše veze i trudite se da povećate broj pozitivnih interakcija. Pohvale, izrazi zahvalnosti i zajedničke aktivnosti mogu pomoći u jačanju veze.

odmorimozak