Naslovnica Mudrosti Naše bake su fino govorile: “Mora da se zna ko je koga...

Naše bake su fino govorile: “Mora da se zna ko je koga rodio – I vjerujte stvarno mora”

Ako postavite deci granice, ona će znati da ih volite i da su vam važna i sam taj osjećaj stvoriće od njih sretne i zadovoljne ljude.

Kad mali čovjek zna dokle su njegove granice, znaće da poštuje i tuđe. To je dobra osobina za život. Vaspitanje sopstvenog djeteta nije kvantna fizika. Mnogo je lakše od toga, ali je potreban trud. To neće raditi sa tolikim uspjehom niko sem vas, naprotiv.

Vaši temelji vaspitanja toliko moraju da budu nepomjerljivi i stabilni. Da odole svim pritiscima društva i škole koji će im se kroz život nametnuti. Dobro vaspitanje ima četiri temelja: ljubav, granice, povjerenje i zdrav razum.

Ukratko – sve ono što i treba da uselite djetetu, kao dar, u mozak i srce. Vaša baka je lijepo govorila – mora da se zna ko je koga rodio. I vjerujte- stvarno mora. Kad mali čovjek zna dokle su njegove granice, znaće da poštuje i tuđe To je dobra osobina za život.

Granice koje postavljate djetetu, nisu ograničenja ona ne sprečavaju i ne guše dijete, naprotiv granice služe da dijete nauče osnovnim stvarima I da im podare slobodu i sigurnost. Granica nije kad ne dozvolite djetetu da skače po barama, nego kad mu objasnite da nikad neće dobiti ništa plakanjem.

Izvoli, hvala, izvini i volim te. Dijete mora da zna da primijeni i da to iskreno misli, a ne samo kad ode u goste. To ipak neće vidjeti na televiziji nego od vas. Da li će psovati ili grliti, mrziti ili voljeti ljude i svoje okruženje vaša je lična zasluga.

Zvuči kao velika odgovornost, a zapravo je pravo zadovoljstvo. Vaspitanje je dvosmjerna ulica. Vi djecu učite ono što ste naučili kroz život, a oni vas podsjećaju na instikte i radost igre. Na koju vi ponekad zaboravljate i svima je korisno.

Nije potrebno da lažete djecu, i da im pričate da je svet jedno magično mjesto sa leptirima i jednorozima, ali nemojte ih zaraziti ni pesimizmom. Naučite ih da u nelijepom svijetu vide lijepe stvari i znaju da ih poštuju! Vratite ih prirodi i prirodu njima. Pustite ih da sami idu u školu i tako spoznaju svet, na tom kratkom putu. Bez strepnje.

Jednog će vas dana, vaša vaspitana djeca opominjati za iste one stvari koje ste ih vi naučili i znaće sutra i druge lepo da vaspitaju. I to ne samo svoju decu, a vaše unučiće, nego i sve te ljude koji nisu imali tu blagodat da ih neko lijepo vaspita.

Mnoge su se stvari promijenile, svet je postao malko čudan, ali djeca će zauvijek ostati odraz u ogledalu svega onoga što jesmo i nismo bili prema njima i svetu onda kad smo im bili najpotrebniji u djetinjstvu. Ako postavite deci granice, ona će znati da ih volite i da su vam važna i sam taj osjećaj stvoriće od njih sretne i zadovoljne ljude.

Što je i vaš krajnji cilj.

infpult