Naslovnica Ostalo 9 činjenica o našem umu koje dokazuju da smo sposobni za sve

9 činjenica o našem umu koje dokazuju da smo sposobni za sve

Čovjekov um je čudesan. Putem njega možemo ostvariti vrhunac u bilo čemu, ostvariti naše snove i postići sve naše ciljeve. Ipak, ako sve to želimo, najprije trebamo razumijeti principe po kojima naš um funkcionira.

Pozivamo vas da naučite činjenice o radu uma i počnete ga koristiti već danas.

1. Mentalni rad ne umara um

Osjećaj umora dolazi zbog naših emocija. Krv cirkulira kroz mozak tokom njegovog aktivnog rada a on se pri tom ne mijenja. Mada se krv čovjeka koji je, na primjer radio cijeli dan, znatno mijenja.

2. Um uglavnom radi automatski

Više od polivice današnjih misli su misli od jučer. Zbog toga je pesimistima teško izmjeniti svoju percepciju svijeta. Oni bukvalno trebaju očistiti svoj um i češće reagirati na pozitivne stvari.

3. Ljudi vide ono o čemu razmišljaju

Sve misli se pretvaraju u životna iskustva. Na primjer, ako sanjamo o putovanju u Paris, sve će nas podsjećati na taj grad. Ako želimo promjeniti svijet oko sebe, promjenimo najprije naše misli.

4. Našem umu je potreban trenig baš kao i našem tijelu

Mozak se ne razlikuje od mišića i također mu je potreban trening. Učenje, vježbanje na sviježem zraku, zdrava prehrana, zdrav san, putovanja u nova mjesta, nove aktivnosti, vođenje bilješki, plesanje, pa čak igranje tetrisa korisno je za naš um.

5, Naš um se nikada ne odmara

Čak i kada spavamo, naš um i dalje radi. Čak šta više, njegova aktivnost tokom sna je veća nego aktivnost tokom dana.

6. Isključiti se s povremeno od vitalnog je značaja

Kako se ne bi ugušili u hiljadama negativnih misli, potrebno je da se isključimo i damo oduška našem imunom sistemu. Ne zaboravite na aktivni odmor koji je za naš um najkorisnija vrsta opuštanja.

7. Dobro je zaboraviti jer to je način na koji možemo održati mogućnost prilagođavanja našeg nervnog sistema

Kako bi sačuvali nove uspomene, naš um se mora rješiti onih starih. Bilo bi lijepo kada bismo mogli odlučivati šta da zapamtimo a šta da zaboravimo. Kako bi to postigli, moramo koristiti informacije koje želimo sačuvati.

8. Naš um ne osjeća bol

Iako reaguje na bol, naš um je ne osjeća zbog nedostatka potrebnih receptora. Iako se ova činjenica ne odnosi na krvnih vena, nervi i živaca koji okružuju naš um.

9. Možemo promjeniti naš um

Svaka aktivnost uzrokuje da naš um generira nove neuronske veze. Ako mislimo da nismo sposobni postići promociju, ta će ideja u našoj svijesti s vremenom ojačati. Ali ako upotrijebimo izraz “ja ću uspjeti” um će vam dati priliku da to postignete.
Imamo mogućnost da postignemo bilo šta, samo treba vjerovati.

Izvor: oazaznanja, akos