8 zlatnih pravila komunikacije sa manipulatorima: Jednu stvar im nikada nemojte reći…

Sukladno strategiji koju je razvila terapeutkinja Isabelle Nazare-Aga, autorica knjiga o manipulaciji, nastojte činiti sljedeće…

Važnost razotkrivanja. Prvi korak je priznati sebi da je osoba zbog koje patite uistinu manipulator. Kad su to vama bliski ljudi ili oni koji su vam dragi, može vam biti teško priznati ovu činjenicu i možda ćete poželjeti pronaći neki izgovor kako biste se uvjerili da to nije istina. Koliko god bilo teško, ipak budite iskreni prema sebi i progutajte ovu gorku pilulu istine.

Prežalite idealnu komunikaciju s manipulatorom! Prežaliti idealnu komunikaciju s manipulatorom znači prihvatiti činjenicu da s njime ne možete komunicirati „normalno“. Ovo je bolna tvrdnja jer se često u dubini duše nadamo kako je promjena moguća, osobito ako je riječ o nama bliskim manipulatorima. Upravo ta nada izaziva istinsku patnju i može biti izvor velikog stresa. Promjene manipulatorske osobnosti iznimno su rijetke.

Naučite se služiti antimanipulacijom! Kad govorimo o antimanipulaciji, vrlo je korisno upotrijebiti tehniku zamagljivanja – poseban način komunikacije kad se izražavate vrlo neodređeno i površno. Služiti se antimanipulacijom znači znati doskočiti manipulatoru i zaštititi se. Sami manipulatori često nesvjesno koriste upravo ovu tehniku.

Ako je odmah krenete primjenjivati, postoji mogućnost da će manipulator to primijetiti i nastojati vas isprovocirati ne bi li dobio reakciju kakvu očekuje. Možda vas i prozove zbog toga i pokuša kod vas izazvati osjećaj krivnje. Ne nasjedajte, ustrajte i ostanite mirni koliko god vam bilo nelagodno.

Glavni koraci antimanipulacije su:

  •  neka vaše rečenice budu kratke
  •  izražavajte se neodređeno
  •  pokušajte ostati ravnodušni i mirni
  •  kad god to kontekst dopušta, okrenite sve na šalu
  •  ostanite u granicama pristojnosti
  •  nemojte se upuštati u diskusiju ako to ničemu ne vodi ili se svodi na omalovažavanje
  •  izbjegavajte agresivnost
  •  nikad, nikad, nikad se ne opravdavajte.

Vjerujte u sebe i postavite granice! Ako imate manjak samopouzdanja, lako možete (p)ostati žrtva manipulatora. Ne nasjedajte na laskanje, ne odgovarajte na molbe koje nisu jasno formulirane, ne prepričavajte manipulatorima pojedinosti o svom životu, smanjite emotivnost i uključite racionalnost. Naučite kako diplomatski odbiti ono što ne želite. Vježbajte toliko dugo dok vam to ne uspije.

Za kraj, ono najvažnije: zaustavite svaki neprihvatljiv sustav ponašanja koji već postoji među vama.

Izvor: sensa