Naslovnica Ostalo 8 dobrih razloga za samoću

8 dobrih razloga za samoću

U svom životu toliko vremena trošimo na to da budemo sa svojom porodicom i prijateljima, da za sebe, bukvalno, nemamo vremena. A svakome od nas je ponekad  neophodno ostati sam..

Evo, zašto nam je, s vremena na vreme, potrebno ograditi se od spoljašnjeg sveta i ostati sa svojim mislima:

1. Samoća čisti našu svest. U toku dana dobijamo mnogo različitih informacija iz medija, od prijatelja, kolega, bliskih osoba. I sami ne primećujemo kako pojedine počinje negativno uticati na naš život. Zato je, ponekad, jednostavno  neophodno razmisliti o svemu na nekom mirnom mestu, gde vas niko neće uznemiriti.

2. Kreativnost, takođe, traži  mir i tišinu. Kada ostajemo sami i ni o čemu konkretno ne razmišljamo, naša mašta dobija slobodu, i u tom momentu slobodno se mogu roditi čarobne ideje.

3. Samoća pomaže jačanju sigurnosti. Mi slušamo svoj unutrašnji glas, izvagamo sve „za“ i „protiv“ na osnovu sopstvenog iskustva, a to je mnogo važnije od mišljenja okoline.

4. Mi postajemo samostalniji. Kada ostajemo sami sa sobom možemo maštati i stvarati ciljeve na osnovu svojih snova, bez uticaja drugih.

5. Samoća izoštrava percepciju. Ogradivši se od emocija i sekiracija spoljnog sveta, mnogo je lakše izvući prave zaključke ili drugačije pogledati na problem koji vas tišti.

6. Korisno je ostajati sam sa sobom, da biste umanjili stres i nervozu. To pomaže dovesti misli u red, nakon napornog dana.

7. Najbolji način spoznati sebe – napraviti kratku pauzu u komunikaciji sa okruženjem. Ona će pomoći pronaći ono što nam je zaista važno, i napraviti prioritete.

8. Samoća ojačava vezu. Verovali ili ne, ali naši najmiliji nemaju potrebu za našom stalnom pažnjom. Kada imamo vreme da cenimo i razumemo sebe, sposobni smo bolje razumeti i ceniti druge.

Izvor: uspesnazena