Naslovnica Ostalo 5 znakova emocionalno nasilne veze koju trebate prekinuti

5 znakova emocionalno nasilne veze koju trebate prekinuti

Budimo iskreni: emocije su sastavni dio svake veze. Međutim, kritični faktor je kontrolisanje izražavanja i korištenja snažnih emocija. Prilično velik broj veza počinje sa strašću i intenzivnim emocijama, ali to može prerasti u emocionalno nasilnu vezu. Sljedećih pet znakova ključni su znakovi upozorenja emocionalno nasilne veze.

Hodate “po jajima”

Da biste izbjegli da uznemirite partnera, veoma ste oprezni kako ne biste izazvali negativne emocionalne reakcije. Život u nasilnoj vezi znači da nikada ne znate šta može imati uticaj na emocionalnu zategnutost odnosa, bez obzira koliko god se to činilo trivijalnim.

Vaš partner može izraziti emocije (i mišljenja), ali vi ne možete

Emocionalno nasilne veze su neuravnotežene. Vašem partneru je u redu da on glasno izražava svoje negativno mišljenje i kritike koje se odnose na vas, ali kada vi izrazite negativne emocije, čak i one najblaže, tada postajete subjekat kritike ili, još gore, emocionalnog zazora.

Vaš partner vam ne vjeruje (ni vašim emocijama)

Često, emocionalno nasilni pojedinci imaju nizak stepen samopoštovanja, što dovodi do manjka povjerenja u partnera kao i vjerovanja da je izraz nezadovoljstva s vaše strane namjenski kreiran kako bi ga povrijedio. Svaki izraz emocija s vaše strane prerasta u njegov kontra napad.

Ne možete razgovarati o problemima s kojima se suočavate u vezi

Bilo koji oblik kritike, emocionalno nasilna osoba smatra napadom na sebe, a vi izbjegavate raspravljanje o problemima s ciljem održavanja mirnog i stabilnog emotivnog okruženja.

Imate konstantni osjećaj zbunjenosti i zarobljenosti

Biti žrtva emocionalno nasilne veze može imati veoma negativan uticaj na vas te možete imati osjećaj emocionalne zbunjenosti i zarobljenosti. Emocionalno nasilan partner može koristiti emotivne “zamke” kako bi vas zadržao u vezi (“Trebam te da mi pomogneš!”, “Ne možeš me ostaviti samog!”). Često, kao žrtva, osjećate se bespomoćno kako biste bilo šta uradili da promijenite situaciju.

Šta uraditi?

Postoje samo dva izbora. Jedna opcija je da izaberete savjetovalište, kako zajednično tako i individualno. Druga je da raskinete takvu vezu (koja je i mnogo bolja). Niko ne treba da trpi emocionalno, psihičko ili fizičko nasilje. Nikada.

Autor: minimagazin.info