Naslovnica Ostalo 10 ljubavnih grešaka koje zrela žena nikada neće opet napraviti

10 ljubavnih grešaka koje zrela žena nikada neće opet napraviti

Uskoro ću napuniti 42 godine, a s vremena na vrijeme volim reći da ne vjerujem u ljubav, ne vjerujem u romantiku, i vječnu sreću. Kada je riječ o muškarcima, ja volim da stvari budu od samog početka na čisto.

Bez oklijevanja, kažem im što mi se sviđa, a što mi se ne sviđa. I, ako je potrebno, reći ću im da idu k vragu, opet, bez oklijevanja.

Tijekom godina, dobro sam se upoznala i s vremenom možda je moje srce otvrdnulo ili je moja duša umrla? Jer nekad sam čekala i dan i noć za samo jednu poruku muškarca koji mi se sviđao. Ako treba otišla bih i na kraj svijeta, ako me on pozove. Kupovala sam skupe poklone, bez razmišljanja, samo da bi ga usrećila. Ja bih mu kuhala njegova omiljena jela za doručak i večeru, i crpila sam sve prijatelje sa svojim beskrajnim cviljenjem nad svojim vezama. Naravno, sve se to dogodilo s nekoliko različitih muškaraca – neke sam od njih voljela, s nekima od njih sam živjela. U neke sam bila ludo zaljubljena i očarana, ali oni nisu imali duže planove sa mnom.

Svaki put sam bila spremana dati svu sebe za dobrobit ljubavi. Ali ako nisam više bila spremna za to, znači li to da ja ne mogu voljeti više?

Kada smo mladi, prolazimo kroz mukotrpno razdoblje da bi pronašli sebe. Od 18-25 godine, vidimo sebe kao sirov material.

Kako možeš znati što ti se sviđa, gdje su ti granice, tko si zapravo, bez stjecanja raznolikih iskustava? To je razlog zašto smo potrošili svoju mladosti bacajući se u razne vrste pokusa – u svoj izgled, profesiju, seksualni život, pitanja ljubavi.

Nakon 25. i masu različitih pokušaja, zatražujemo ono što nam je potrebno: obrazovanje, profesionalno iskustvo, te cijeli niz emocionalnih ožiljaka od odnosa. Više nismo tako neobuzdane, kada je u pitanju eksperimentiranje, a imamo i bolju ideju o tome koji su nam ciljevi. Mnogi ljudi se brzo vjenčaju, dobiju obitelj i imaju djecu, ili počinju graditi ozbiljne veze s mogućnošću da će vjenčanje i djeca doći kasnije. Već  smo shvatili nešto o životu, ali još uvijek znamo vrlo malo o sebi. Pomiješamo svoje želje s onima u širem društvu. Mi zamijenimo ljubav s osjećajem samožrtvovanja. Mislimo da će nas muškarci napustiti ako im ne idemo niz dlaku.

Zrelost: za mene, to je razdoblje kada uistinu upoznaš sebe. Nakon sljepoće mladosti, i misli žrtvovanja, počnemo živjeti za sebe.

To ne znači da ne trebamo nikoga. Da li to znači da smo postali uspješni, sebični, samostalni, ili usamljeni? Ne, mi želimo ljubav, toplinu i odnose upravo onoliko koliko smo je trebali i kada smo bile u 20-tima. No, dok smo stigli do ove faze, shvatili smo da u zdravoj vezi sve ove stvari su uzajamne. Često naši partneri sve ovo isto žele za sebe ili ako ne osjete uzajamnost, jednostavno ne ostanu predugo u našim životima. Kao što je Omar Hajjama slavni, rekao: “Ne treba mi onaj koji mene ne treba.”

Upravo zato postoje određene stvari koje neću više činiti

 1. Više ne čekam pozive niti poruke muškaraca
  Ili im sama prva napišem ili izbrišem iz imenika onog koji za mene nema vremena da mi napiše brzi odgovor duž linije “Žao mi je, danas sam zauzet. Nazvat ću kad budem mogla.”
 2. Ne želim ići na spoj u vrijeme ili na mjesto koje mi ne odgovara
  Ako muškarac nema interes za vrijeme kod žene, njene želje, njene udobnosti, to znači da on nije zainteresiran za nju. I to nije tip čovjeka koji  mi treba.
 1. Ja mu neću oprostiti ako mi nije donio mali poklon za rođendan ili neki važan datum.Volim muškarce koji vole trošiti novac na dame koje vole – to jest, na mene. Muškarci koji su škrti s novcem su obično škrti i kada je u pitanju sve ostalo. Ako nije uspio zapamtiti datum koji je meni, nama važan, to je čisti dokaz koliko vas partner cijeni.Mi prirodno želimo razmaziti one koje volimo, kako bi bili sretni. Ono što je važno za njih treba postati važno i za nas. Ako mu nije stalo, nije ga briga ili je zaboravio, ili odbija uložiti napor, isto tako može zaboraviti moj broj telefona.
 1. Ne tražim opravdanja za njegov nedostatak bogatstva ili uspjehaTo ne znači da je novac sve što mi treba od muškarca. No, ideja da možete živjeti bajku života dokle god voliš nekoga, čak i ako živite u sirotinjskoj kućici- to nije veza za mene. Prošla sam grozne stanove (vjerujem puno nas), kada smo bili 20 i 30., ali u 40- tima, moramo negdje udobno živjeti – i tu nema isprike.
 1. Neću šutjeti o onome što mi se ne sviđa.
  Nisam zainteresirana za konstantne prigovore. No, postoje stvari koje druga osoba neće ili cijeniti ili primijetiti, jednostavno zato što je on druga osoba.
  Ako mi se ne sviđa brza vožnja, ako me plaši, onda neću šutjeti o tome, i neću glumiti iznenađenje kad me muškarac pokuša impresionirati ubrzavanjem do 180 km / h. Reći ću mu izravno, “Nemoj voziti prebrzo, molim te. To me plaši“.
 1. Ne bojim se postavljati pitanja. Ali sam i spremna odgovoriti na bilo koje upućeno meni.Kada smo mladi, uplašeni smo pitati, reći ono što ne razumijemo, jer ne želimo nešto naglasiti, s nečim povrijediti ili uplašiti svog muškarca. Ali to je upravo taj nedostatak jasnoće, koja nas boli. Ne želim biti povrijeđena više, a to je razlog zašto sam spremna sve razjasniti.
 1. Ja ne brkam seks i ljubavSeks može biti spojen na ljubav, ali također može ne imati ništa zajedničko s ljubavlju.Ljubav je za mene znači očistiti svoj stan, jutarnja tišina, sjetiti se kako se zove moja obitelj, moja mačka, koliko sam šećera stavila u kavu, buket predivnog svježe rezanog cvijeća još uvijek vlažnog od kiše u proljeće; popravak slavine ako curi… Ako ništa od ovog ne postoji, osim samog seksa, to znači da smo samo spavali zajedno.
 2. Nisam ljubomorna na njegove muške prijatelje ili na njegov rad.
  Ili na njegovu djecu iz prošlih veza.
  Ako me voli, on će naći vremena za mene. On će naći mjesto za mene u svom punom rasporedu poslovnih putovanja, nogometa i druženja sa svojim sinom. Ja to mogu prihvatiti, jer i sama živim punim, zaposlenim životom.Ako oboje nađemo vremena jedno za drugo, to znači da je sve u redu – naš odnos postoji.Ako samo ja nalazim vremena za njega, a on je uvijek zauzet, onda to znači da moram naći nekog drugog s kim ću biti u vezi
 3.  Ja ne glačam muške košulje, jer ne volim peglanje.Ja ne volim peglati ni svoju odjeću, a kamoli tuđu. Odbijam učiniti bilo što u vezi, ako to nešto ne želim niti volim raditi. Ako on voli mene, izglačat će svoju košulju sam.
 1. Neću pokušati natjerati sebe da izgledam bolje radi njegaZapravo, kad upoznam nekoga, ja mogu biti gruba, cinična, previše iskrena. Ne bježim od diskutiranja oko svojih problema i teškoća. Netko tko želi, uvijek može pogledati dublje u to tko sam ja. Onaj koji ne želi, može  nastaviti bez mene.

Ja ću uskoro 42 godine, ali mogu reći da sam poput bambusa: izravna, tvrda, fleksibilna i nezahtjevna. Teško me slomiti, ili savijati po tuđoj volji ili iskorijeniti me. Ja sam iskušala kušnje života, ali još uvijek želim voljeti. Samo nisam spremna žrtvovati sebe radi drugih. Ljubav je stvaranje, a ne razaranje i žrtve. Stoga, idemo stvarati.

Izvor: zdravaisretna